Nieuws

Taboe even weg: uit de kast gekomen Jankto ontvangt luid gejuich bij invalbeurt

Taboe even weg: uit de kast gekomen Jankto ontvangt luid gejuich bij invalbeurt

20-02-2023 09:34 Laatste update: 10:06
3

Homoseksualiteit blijft nog altijd een taboe in de voetbalwereld, maar in Tsjechië zijn zondag de eerste positieve tekenen gegeven. Jakub Jankto, die vorige week bekend maakte homoseksueel te zijn, ontving luid applaus bij het betreden van het veld.

Jankto, middenvelder bij Sparta Praag, kwam zondag het veld op als wisselspeler in het duel met Jablonec. De Tsjech kon de afgelopen week op social media op veel steun rekenen na zijn coming-out, maar de vraag bleef hoe het publiek in het stadion zou reageren. Bij het betreden van het veld was luid applaus te horen en werd de naam van Jankto gescandeerd door de meegereisde fans.

Sparta won het duel met 3-0. Jankto bereidde zich voor op negatieve reacties, aangezien homoseksualiteit nog altijd een lastig onderwerp is in de voetbalwereld. 'De voetbalwereld is duidelijk een beetje homofoob. Het zou naïef zijn om te denken dat er helemaal niets gebeurt. Als iemand de behoefte heeft negatief te reageren, moet die persoon dat zelf weten. Ik zal er niet op reageren', stelde Jankto afgelopen week nog.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!