Sensationele avond in De Kuip: Feyenoord bekert door na strafschoppen tegen NEC

08-02-2023 23:47 Laatste update: 09-02-2023 06:29
3

Feyenoord heeft de volgende ronde van de KNVB Beker bereikt. NEC leek lange tijd te gaan zorgen voor een bekerstunt, maar in de tweede helft knokte de thuisploeg zich terug. Na 120 minuten stond het 4-4, de thuisploeg won uiteindelijk na strafschoppen.

Voorafgaand aan de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en NEC werd er - evenals bij het duel tussen PSV en FC Emmen - een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Na deze indrukwekkende zestig seconden werd er afgetrapt in De Kuip. Mohamed Taabouni kreeg zijn eerste basisplaats van trainer Arne Slot. Met het twintigjarige talent in de basis had Feyenoord in de openingsfase de touwtjes in handen.

Verdonk doet oude club pijn
Toch was het NEC dat na 33 minuten voetballen op voorsprong kwam. Voormalig Feyenoorder Verdonk schoot de 0-1 achter Timon Wellenreuther na een prachtige pass van Oussama Tannane. Marques bracht Feyenoord op slag van rust verder in de problemen door de marge te vergroten tot twee doelpunten. De Portugees schoot genadeloos raak, waardoor beide ploegen de kleedkamers opzochten met een 0-2 ruststand.

Feyenoord knokt zich terug
Feyenoord ging in het tweede bedrijf op zoek naar de aansluitingstreffer. De aanvalsdrift van de Rotterdammers leverde een aantal opgelegde kansen op, maar dit mondde niet direct uit in een doelpunt. Slot besloot Javairô Dilrosun en Igor Paixão in de loop van de tweede helft binnen de lijnen brengen. Met nieuw elan in de ploeg knokte Feyenoord zich laat in de wedstrijd via een benutte strafschop van Orkun Kökcü en een treffer van invaller Paixão terug tot 2-2. De Rotterdammers dwongen hiermee een verlenging af.

Spectaculaire verlenging
De dertig minuten die volgden waren spectaculair. Zo kwam NEC in de 96e minuut weer op voorsprong via Jordy Bruijn: 2-3. Santiago Giménez maakte twee minuten later op aangeven van Dilrosun alweer de 3-3. In de 116e minuut schoot de vleugelaanvaller Feyenoord zelf met een prachtgoal op 4-3, maar Bruijn maakte niet veel later zijn tweede treffer in De Kuip: 4-4. Na 120 minuten spelen stond deze uitslag nog steeds op het scorebord, waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. Feyenoord kwam hierin als winnaar uit de strijd (5-3 na strafschoppen), waardoor de Rotterdammers zich plaatsten voor de kwartfinale.