Nieuws

KNVB legt bescheiden statement tegen WK in Qatar uit: 'Dat is niet voor niks'

KNVB legt bescheiden statement tegen WK in Qatar uit: 'Dat is niet voor niks'

18-11-2022 09:48

Het Nederlands elftal speelt op het WK met de One Love-aanvoerdersband en kiest daarmee voor een bescheiden statement tegen het WK in Qatar, terwijl Australië met een video en Denemarken met opvallende shirts voor wat directere statements koos. Voetbal International sprak met de KNVB over de statements.

"FIFA heeft meer dan tweehonderd leden. Wij horen bij de vijf landen die op het veld een statement hebben gemaakt", aldus KNVB-voorzitter Just Spee. Daarmee verwijst de voorzitter ook naar de shirts met de tekst football supports change die het Nederlands elftal in 2021 droegen.

"We hebben ervoor gekozen om niet voor de bühne te gaan protesteren, maar om initiatieven op te zetten die de mensen daar echt helpen", aldus Spee. "Zo zetten we ons bijvoorbeeld in voor een compensatieregeling voor nabestaanden van gestorven gastarbeiders. We werken samen met de FNV, die weer is aangesloten bij de internationale vakbond. Uit de rapporten blijkt dat de situatie is verbeterd. Is het vergelijkbaar met de westerse standaarden? Dat niet. Maar het is wel opgeschoven."

ING, hoofdsponsor van de KNVB, en andere sponsoren durfden het niet aan om de reis naar Qatar te maken. "Sommige bedrijven hebben daar geen business en sommige bedrijven vinden dat het hen meer schaadt dan oplevert. Dat begrijp ik wel. Het is een langzaam proces waarin stap voor stap vooruitgang wordt geboekt. Als we ons steeds tegen Qatar zouden afzetten met harde bewoordingen en acties, helpt dat het proces niet. Ik heb gewerkt in Dubai. Mijn ervaring met Arabieren is dat de luiken dichtgaan als je te extreem bent. Dan scoor je misschien makkelijk punten bij de publieke opinie in eigen land, maar wat gaat het helpen dan? Niks. Daarom vinden wij de actie van Denemarken te extreem. Dat gaat een tegenreactie oproepen."

Spee is dan ook blij met de manier waarop de KNVB het aanpakt. "Niet voor niks onderschrijft Amnesty International ons uitgangspunt. Het gaat uiteindelijk om het resultaat en niet alleen om inspelen op de onderbuik, zodat hier iedereen zich lekker voelt."