Reactie

Zwarte Pieten bij Volendam: 'Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte'

Zwarte Pieten bij Volendam: 'Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte'

12-11-2022 22:21

Xavier Mbuyamba is geraakt door de aanwezigheid van Zwarte Pieten in het stadion van FC Volendam. De verdediger van het Andere Oranje klapte dan ook niet naar het thuispubliek na de met 0-4 verloren wedstrijd van FC Utrecht.

"Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen", aldus Mbuyamba, die Volendam-supporters als Zwarte Pieten verkleed zag zitten op de tribune. "Ik zag het al toen ik het veld opliep. Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte."

"Als ze apengeluiden gaan maken, loop ik van het veld af", vervolgde de Nederlands-Congolese verdediger, die vindt dat mensen gewoon 'normaal' naar een wedstrijd moeten komen. "De mensen moeten niet zo naar de wedstrijd komen, dat is het hele ding. Ik snap het niet, maar ik blijf gewoon voetballen."

In tegenstelling tot Mbuyamba was Henk Fraser niet zo met de Zwarte Pieten bezig. "Het raakt me niet, ik laat me nergens door afleiden", aldus de Utrecht trainer, die wel er ook een mening over heeft. "Ik heb er een duidelijke mening over. Ik vind stierenvechten niet meer van deze tijd, want we hebben ons ontwikkeld als mens. En ik vind Zwarte Piet ook niet meer van deze tijd."