Nieuws

'Het WK zorgde voor veranderingen in Argentinië na 1978, hopelijk ook in Qatar'

'Het WK zorgde voor veranderingen in Argentinië na 1978, hopelijk ook in Qatar'

25-10-2022 11:27 Laatste update: 11:29

Arie Haan hoopt dat het WK positieve veranderingen kan brengen in Qatar. De oud-voetballer speelde op het mondiale landentoernooi in 1978 in Argentinië, dat destijds een strenge dictatuur was onder Jorge Videla. 

Haan spreekt met Radio Noord over de beide WK's en trekt de nodige vergelijkingen. "In praktisch elk programma wordt over Qatar gesproken. We zijn er, de wereld is er mee bezig. Dat was in Argentinië ook zo",, stelt de voormalig voetballer, die tegenwoordig in Spanje woont. Veel mensen vragen Oranje het toernooi te boycotten. "Ik denk dat de discussie om wel of niet te gaan nu ook niet speelt bij de spelers van het Nederlands elftal. Je kan alleen de publiciteit er naartoe brengen, maar ze kunnen geen dingen veranderen. Dat doet de politiek."

De publiciteit van het WK kan ook goede veranderingen teweegbrengen, denkt Haan. Dat gebeurde in Argentinië namelijk ook, stelt de oud-voetballer. "We zijn een paar jaar terug nog een keer naar Argentinië geweest, met Andere Tijden Sport. Ze vonden het fantastisch dat we er waren. Want daardoor is alles in de publiciteit gekomen. Dat is in Qatar natuurlijk ook zo. De publiciteit is er, door het WK. Natuurlijk doet het zeer dat er mensen zijn omgekomen en dat die mensen misbruikt zijn, maar het hele regime staat nu in de publiciteit", meent Haan. 

Volgens Haan is juist die publiciteit broodnodig. "Dat is wat je wilt met dit soort dingen. In Argentinië zijn dingen veranderd. Het WK heeft daar een hele grote rol in gespeeld. Er werd over gepraat en geschreven, voor die tijd wist men het wel maar was het niet zo'n hype. We kunnen ook alleen maar hopen dat het in Qatar verandert", luidt het oordeel.