Nieuws

Dramatische cijfers: luchtmacht Ajax zakt volledig door het ijs in Europa

Dramatische cijfers: luchtmacht Ajax zakt volledig door het ijs in Europa

11-10-2022 15:40 Laatste update: 15:56
1

Er is geen enkel elftal in de Champions League dat zó slecht verdedigt als Ajax dat doet bij corners. Ook het winnen van kopduels is een enorme zwakte van de Amsterdammers, blijkt uit een analyse van Voetbal International.

Waar de Amsterdammers vorig jaar onder trainer Erik ten Hag nog 52 procent van de luchtduels die spelers aangingen wonnen, is dat aantal inmiddels gekelderd naar 32 procent. Daarnaast is er geen team dat zoveel doelpogingen tegen kreeg uit corners die het incasseerde: tien. Worden schoten uit rebounds meegeteld, stijgt dit aantal zelfs naar twaalf.

Van de veertien hoekschoppen die Ajax moest slikken, was de Expected Goal-waarde van al die pogingen 1,3. Ook in dat opzicht was er geen ploeg die het slechter deed dan de formatie van Alfred Schreuder. Daarbij moet één kanttekening worden geplaatst: zowel Napoli als Liverpool (allebei scorend uit een corner tegen Ajax) noteerden de meeste doelpunten uit hoekschoppen van alle teams uit de vijf grootste Europese competities.

Het gekelderde percentage gewonnen kopduels heeft onder meer te maken met het vertrek van Sébastien Haller en Lisandro Martínez: zij wonnen afgelopen seizoen vrijwel alle duels met het hoofd die zij aangingen. De cijfers van het centrale duo Jurriën Timber en Calvin Bassey zijn alarmerend. De Nederlander won slechts twee van zijn zeven duels, waar de van Rangers FC-overgekomen verdediger het met één uit zeven nóg slechter deed.

Woensdag gaat Ajax om 18.45 uur op bezoek bij SSC Napoli. Als de Amsterdammers opnieuw onderuit gaan, is uitschakeling voor de knock-outfase van de Champions League waarschijnlijk een feit.