Nieuws

Wie is Jason Wilcox, de nieuwe technisch directeur van Manchester United?

Wie is Jason Wilcox, de nieuwe technisch directeur van Manchester United?

19 april - 19:45

Jason Wilcox is de nieuwe technisch directeur van Manchester United, zo bracht de club zelf naar buiten. De Engelsman, met een verleden bij rivaal Manchester City, maakt de overstap van Southampton. VoetbalNieuws neemt de carrière van Wilcox met je door! 

Jason Malcolm Wilcox, geboren op 15 maart 1971 in Bolton, is een voormalige voetballer en voetbaldirecteur. Zijn carrière als speler begon opmerkelijk toen hij zich op zestienjarige leeftijd aansloot bij Blackburn Rovers, waar hij een sleutelfiguur werd en de Premier League-titel won in 1995. Wilcox' voetbalreis begon daar, nadat zijn vader de club had benaderd voor een proefperiode. Dit resulteerde in een onmiddellijk contract en een plek in de FA Youth Cup finale kort daarna. Hij maakte deel uit van het legendarische team dat de Premier League won in 1995, samen met spelers als Alan Shearer en Chris Sutton. Wilcox speelde een belangrijke rol als linksbuiten: in totaal scoorde hij 33 doelpunten in meer dan driehonderd wedstrijden voor Blackburn en droeg hij zelfs enige tijd de aanvoerdersband.

Periode bij Leeds United en Leicester City

Zijn tijd bij Leeds United begon in december 1999 na een transfer van vier miljoen pong. Hier hielp hij de club tot de halve finales van de UEFA Cup en de Champions League te bereiken. Zijn periode bij Leeds werd echter ook gekenmerkt door de financiële problemen van de club, wat uiteindelijk leidde tot degradatie en zijn vertrek in 2004. Na Leeds speelde Wilcox kort voor Leicester City en eindigde zijn spelerscarrière bij Blackpool in 2006.

Internationale carrière en overgang naar coach

Op internationaal niveau maakte Wilcox zijn debuut voor het Engelse nationale team in 1996, maar ondanks een veelbelovende start, bleef zijn internationale carrière beperkt tot slechts drie interlands. Na zijn spelerscarrière werd hij co-commentator, voordat hij in 2012 toetrad tot de coachingstaf van Manchester City. Daar klom hij op tot directeur van de academie, waar hij tot 2023 bleef voordat hij overstapte naar Southampton.

Directeur bij Southampton

Als directeur-voetbal bij Southampton had Wilcox de taak om de sportieve strategie van de club te overzien en te sturen. Zijn ervaring bij Manchester City's jeugdacademie, gecombineerd met zijn uitgebreide speelervaring, maakt hem bijzonder geschikt om Southampton te helpen hun lange termijn ambities te realiseren. Een jaar na de degradatie uit de Premier League, deed Southampton direct weer mee om directe promotie. 

Wilcox naar Manchester United

Op 19 april maakte Manchester United bekend dat het Wilcox een nieuwe technisch directeur had gevonden. Wilcox neemt op Old Trafford de fakkel over van John Murtough na diens elfjarige dienstperiode. Met zijn aantreden bij United kijkt men op Old Trafford reikhalzend uit naar de bijdrage van Wilcox. Zijn vermogen om jong talent te ontwikkelen in het professionele voetbal, bewezen door successen zoals Foden, Sancho en Díaz, belooft veel goeds voor de toekomst van United. Wilcox' visie en expertise zullen een sleutelrol spelen in het vormgeven van de volgende generatie United-spelers.