Feyenoord vernedert kansloos Ajax met waanzinnige uitslag in De Kuip

7 april - 16:25
12

Feyenoord heeft zondagmiddag de grootste thuisoverwinning op Ajax ooit geboekt. De Rotterdammers vernederden hun aartsrivaal door een 6-0 eindstand op het scorebord te zetten. Daardoor bereiken de Godenzonen een nieuw dieptepunt in een seizoen dat voor hen niet snel genoeg ten einde kan zijn.

Er kwamen superlatieven te kort om het niveauverschil tussen Feyenoord en Ajax uit te drukken. De thuisploeg begon voortvarend aan de wedstrijd, maar kwam pas om en nabij de dertigste minuut op voorsprong via een leep wippertje van Igor Paixão. Wat men op dat moment nog niet wist, was dat het de opmaat was naar een historische middag.

Amper twee minuten na de openingstreffer schoof Yankuba Minteh namelijk al de 2-0 binnen. Toen David Hancko vlak voor rust na een scrimmage ook de derde tegen de touwen schoot, begon het publiek in De Kuip al 'tien, tien, tien' te scanderen. Ajax-doelman Gerónimo Rulli, die door de blessure van Diant Ramaj voor het eerst sinds augustus weer eens in de basis mocht beginnen, bleef maar vissen.

Ondanks dat John van 't Schip in de rust een aantal wissels doorvoerde, bleef de lijdensweg van Ajax doorgaan. Minteh maakte met een prachtige krul de 4-0 en zijn tweede van de middag, wat bij de 6-0 ook gold voor Paixão. Tussendoor was Quinten Timber nog trefzeker.

De storm die Feyenoord optrok, bleef tussen de zeventigste minuut en het einde van de wedstrijd enigszins liggen. Een zevende bal vloog via Alireza Jahanbakhsh wel in de goal, maar werd afgekeurd wegens buitenspel. Zodoende mag Ajax nog van geluk spreken dat het niet tegen een nóg grotere nederlaag aanliep. De Amsterdammers kregen over de gehele wedstrijd slechts één doelpoging. Invaller Julian Rijkhoff stormde in de slotfase alleen op Timon Wellenreuther af, maar faalde.

Door de overwinning is Feyenoord weer een stapje dichter bij een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Ajax staat nu zesde en moet in het restant van de Eredivisie, desnoods via play-offs, überhaupt Europees voetbal zien veilig te stellen.