Nieuws

Door deze vloek pakt Benfica al ruim zestig jaar geen prijs in Europa

Door deze vloek pakt Benfica al ruim zestig jaar geen prijs in Europa

11 april - 11:01 Laatste update: 18 april - 23:46

Benfica hoopt in de Europa League een gooi te doen naar de winst van een Europese prijs. De laatste keer dat de Portugese grootmacht een Europees toernooi wist te winnen, dateert alweer van 1962. Destijds won het de Europa Cup I tegen Real Madrid. Sindsdien lijkt er een ware vloek te heersen die de Portugese topclub al meer dan 60 jaar achtervolgt. VoetbalNieuws.nl legt je precies uit om welke vloek dit gaat.

De vloek van Béla Guttmann 

In 1961 en 1962 wist Benfica onder leiding van de Hongaarse coach Béla Guttmann beslag te leggen op de Europa Cup I, de voorloper van de huidige UEFA Champions League. Guttmann wilde hierom salarisverhoging, maar het bestuur van de Portugese club weigerde om hier aan mee te werken. Om deze reden vertrok de Hongaarse coach en Guttmann sprak daarbij de woorden: zonder mij zal Benfica in geen honderd jaar een Europese finale winnen. Uiteindelijk overleed Guttmann in 1981. Benfica-legende Eusébio, overleden in 2014, smeekte ooit bij het graf van de Hongaar om een einde te maken aan deze vloek. Tot nu toe nog tevergeefs.

Acht Europese finales verloren

Sinds Guttmann deze beroemde woorden uitsprak, verloor Benfica tussen 1963 en 1990 vijf keer de finale van de Europa Cup I, waaronder in 1988 van PSV. Daarnaast verloren de Portugezen ook nog de finale van de UEFA Cup in 1983 en twee Europa League-finales. De laatste keer dat Benfica in de eindstrijd van de Europa League stond, dateert van 2014. O Glorioso boog toen na strafschoppen voor het Spaanse Sevilla.

In de loop van de jaren werd deze reeks nederlagen in de media omgedoopt tot de Vloek van Guttmann. Deze vloek achtervolgt Benfica al 62 jaar en daar hoopt de ploeg van oud PSV-trainer Roger Schmidt, waar ook oude bekenden David Neres en Orkun Kökçü onder contract staan, dit jaar een einde aan te brengen.