Nieuws

Team Jonk en FC Volendam horen deelvonnis KNVB: wat is er precies aan de hand?

Team Jonk en FC Volendam horen deelvonnis KNVB: wat is er precies aan de hand?

14 februari - 06:40 Laatste update: 11:38

Het is nog altijd hommeles in Volendam. Team Jonk stapte eind december op nadat voorzitter Jan Smit was ontslagen en dus vertrok naast Wim Jonk ook hoofdtrainer Matthias Kohler. Sindsdien is het moddergooien tussen beide partijen en werd er een arbitragezaak aangespannen. Er is nu uitspraak gedaan door de KNVB. Wat is er aan de hand tussen team Jonk en FC VolendamVoetbalNieuws.nl geeft je een overzicht. 

Waarom stapte Team Jonk op eind december?

Het draait dit seizoen nog niet lekker bij FC Volendam. De club uit het vissersdorp staat gedeeld laatste in de Eredivisie en heeft slechts een beter doelsaldo dan Vitesse. Eind december kwam dat tot een explosie doordat de Raad van Commissarissen van FC Volendam voorzitter Jan Smit wegstuurde. 'Volgens de Raad van Commissarissen kwam onder het bestuur het voortbestaan van de voetbalclub in gevaar. De club heeft op dit moment een negatief eigen vermogen van 3 miljoen euro en volgens de RvC bedraagt het verwachte tekort over het lopende seizoen 2,3 miljoen euro', aldus de NOS na het ontslag van Smit.

Het duurde niet lang voordat ook Team Jonk de handdoek in de ring gooide. 'Onze emmer is overgelopen na de persconferentie van RvC-voorzitter Jaap Veerman. Na dit toneelstuk vol tegenstrijdigheden, halve waarheden en volle leugens rest ons niets anders dan dit besluit', klonk de verklaring van de technische staf.

Matthias Kohler als trainer van FC Volendam.
Matthias Kohler als trainer van FC Volendam.

Daarop vertrokken technisch manager Wim Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en hoofd opleidingen Ruben Jongkind. Ook trainer Matthias Kohler pakte zijn biezen, maar zat nog wel op de bank voor het duel met PEC Zwolle. 'Bestuursleden Jan Smit en zijn medebestuurders zijn gisteravond ontslagen door de RvC. Beiden zijn vanochtend door Jaap Veerman publiekelijk voor de bus gegooid, als waren zij onverantwoordelijke bestuurders die geen toezicht houden en financieel 'casinobeleid' voeren', viel er te lezen in de verklaring. Daarmee kwam er een einde aan vruchtbare periode voor FC Volendam onder de bewindsvoerders. De club promoveerde voor het eerst sinds 2009 naar de Eredivisie en bleef in het eerste seizoen gehandhaafd in de competitie.

Wat is de uitkomst van de arbitragezaak?

Toch spande FC Volendam nog een arbitragezaak aan tegen Team Jonk. Zowel Jonk als voormalig trainer Kohler zouden zich door hun verklaring niet aan hun opzegtermijn hebben gehouden en de club eisde tien duizenden euro's schadevergoeding. Toch kreeg de club uit het vissersdorp ongelijk in Zeist. In een tussenoordeel van de arbitragecommissie kreeg Team Jonk gelijk en dus moet FC Volendam de lonen van Jonk en Kohler tot aan het einde van hun contract betalen. De contracten van beide liepen nog tot medio 2026. 'Verder wilden beide ook nog (een restant van) bonussen die na handhaving in de Eredivisie worden uitgekeerd. De commissie wilde daar geen uitspraak over doen en hoopte dat beide partijen eruit zouden kunnen komen met een mediator', aldus de NOS. Jonk en Kohler hebben geen vertrouwen in de zaak en dus komt er binnenkort een hoofduitspraak van de comissie.

Het ging er hard aan toe tijdens de arbitragezaak. Zowel Team Jonk als Volendam gingen met gestrekt been in de aanval en dus vielen er harde termen. 'Juist de advocaat van Team Jonk haalde nog wat termen van het andere kamp aan waarbij leden van het bestuur als 'staatsgevaarlijk' werden bestempeld. Anderen werden weer josti’s genoemd in mails terwijl zakelijk directeur Frans ten Berge over iemand zei dat 'dit soort mensen vroeger nog aan de ketting lagen en nu vrij rondliepen', schreef het Algemeen Dagblad.

Zelf sprak Jonk ook nog wat woorden tijdens de uitspraak. De voormalige oefenmeester van Volendam moest daarbij denken aan Johan Cruijff. "Ik moest vanochtend aan Johan Cruijff denken: Als je niet hoeft te liegen kan je uit je hart spreken. Ik was boos na de persconferentie van Veerman en wilde dat het op een professionele manier zou eindigen. Dat is niet gebeurd. Ik word in het dorp afgeschilderd als op een geld beluste boeman terwijl ik jarenlang een van de slechtst betaalde trainers van de Eerste Divisie was."

Mogelijke schikking Volendam met Team Jonk

Dinsdagmiddag vond er een rechtszaak plaats tussen Volendam en twee voormalig directieleden van Team Jonk. Deze zaak leidde tot een verrassende uitkomst. Beide partijen gaan toch met elkaar om tafel om tot een schikking te komen. Een schikking zou betekenen dat de leden van Team Jonk een financiële compensatie ontvangen voor hun vertrek. Mocht het niet tot een schikking komen, vindt er op 12 maart een rechtszaak plaats voor een uitspraak over de kwestie. 

Deelvonnis KNVB

Hoewel er misschien een schikking komt, kwam er vanuit Zeist eerst nog een deelvonnis. Daarin stond dat Jonk en Kohlert in hun gelijk zijn gesteld en dat Volendam de salarissen moet doorbetalen. Wanneer het salaris te laat wordt overgemaakt hebben de twee ook nog eens recht op tien procent verhoging. Dat is niet het enige, want er komen zelfs nog extra kosten bij kijken omdat het tweetal nog een geldig contract heeft bij de club uit het vissersdorp. Jonk kan rekenen op een schadevergoeding van 37 duizend euro, terwijl Kohler kan uitkijken naar 21 duizend euro. Daarmee is nog altijd de kous niet af, want over mogelijke bonussen en andere geschillen volgt later nog een oordeel.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!