AZ voorkomt blamage via strafschoppen en bekert verder ten koste van Quick Boys

17 januari - 00:15

Het duurde tot ná middernacht, maar AZ is door in de KNVB Beker. Tegenstander Quick Boys toonde zich een tegenstander van formaat en was lange tijd de betere ploeg. Uiteindelijk moesten strafschoppen uitkomst bieden na een 3-3 gelijkspel.

Trainer Pascal Jansen startte met onder meer Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel en Jordy Clasie en het duel en liet daarmee zien niet aan onderschatting te doen. Toch was het Quick Boys dat beter aan het duel begon. De elf uit Katwijk kregen in het eerste half uur enkele prima kansen, maar vergaten deze af te maken. AZ liet zich afbluffen in de duels en dat zorgde voor een teleurstellende eerste helft van de Alkmaarders, waarin niet werd gescoord.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld aanvankelijk niet en dat zorgde voor de terechte openingstreffer van Quick Boys. Nigel Ogidi Nwankwo troefde Riechedly Bazoer af en schoot vervolgens raak na een lange rush. Met het spel van AZ en de bijbehorende achterstand werd al aan een volgende stunt gedacht. Na de openingstreffer kwam er vreugdebier op het veld en werd het duel enige tijd stilgelegd.

In het laatste half uur stelde AZ alsnog orde op zaken. Jansen bracht Ernest Poku en Myron van Brederode binnen de lijnen en dat zorgde voor de aanvallende stimulatie die AZ nodig had. Dani de Wit kopte twintig minuten voor tijd goed binnen en twee minuten later was Poku trefzeker na een mooie actie. AZ speelde de rest van het duel uit, maar moest wel de nodige tijd rekken. Het leidde tot spreekkoren van de Quick Boys-fans, die 'Schaam je kapot' scandeerden.

AZ leek er met de winst vandoor te gaan, maar in minuut 97 viel alsnóg de gelijkmaker. De ingevallen Leonard de Beste kopte knap raak en zorgde voor euforie. Wéér werd er met vreugdebier gegooid en wéér werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. In de verlenging leek AZ alsnog een maatje te groot voor Quick Boys: een goal van Myron van Brederode zorgde uiteindelijk voor de 3-2. Sem van Duijven trok echter de stand weer recht en zorgde voor de 3-3.

In de strafschoppenreeks bleek AZ uiteindelijk te sterk voor Quick Boys, dat een indrukwekkende wedstrijd op de mat legde. De ploeg uit Katwijk mag terugkijken op een geweldige reeks in de KNVB Beker.