Nieuws

Achahbar stopt als prof: de carrière van het voormalig Feyenoord-talent in beeld

Achahbar stopt als prof: de carrière van het voormalig Feyenoord-talent in beeld

29-12-2023 12:05 Laatste update: 12:05

Anass Achahbar stopt als profvoetballer en tekent bij Westlandia die voetballen in de Vierde Divisie B. De aanvaller kende zijn hoogtijdagen bij Feyenoord en besliste zelfs de topper tegen PSV. Hoe verliep de carrière van het voormalige talent van de Rotterdammers? VoebalNieuws zet het op een rij.

Wie is Anass Achahbar?

Anass Achahbar werd op 13 januari 1994 geboren in Den Haag, Zuid-Holland. Hij begon met voetballen in de jeugd van FC Kranenburg, maar in 2001 werd hij weggeplukt door een andere club. De amateurs van VCS zagen iets in de aanvaller en één seizoen droeg hij het shirt van die club uit Rotterdam. Daar kwam hij echter in beeld bij de profclubs en op achtjarige leeftijd nam Feyenoord hem over. Op Varkenoord ontwikkelde de Marokkaans-Nederlandse voetballer zich goed. Tot 2010 doorliep hij namelijk alle jeugdelftallen. Voor Feyenoord onder 21 speelde hij 57 wedstrijden, waarin hij 25 goals maakte en vier assists gaf. In 2011 zag toenmalig trainer Ronald Koeman iets in de spits en hij haalde hem naar het eerste elftal.

De eerste drie wedstrijden van het Eredivisie seizoen 2011/2012 moest Achahbar toekijken vanaf de tribune. Koeman nam hem niet op in de wedstrijdselectie. Toch maakte de aanvaller nog aan het begin van het seizoen zijn debuut. In de vierde wedstrijd van het seizoen kwam Heerenveen op bezoek in De Kuip en in de 82ste minuut mocht hij invallen. Kelvin Leerdam werd naar de kant gehaald in een poging de 2-2 stand nog in het voordeel van Feyenoord te brengen. Dat lukte niet en de stand bleef hetzelfde. Daarna hield Koeman hem weer acht wedstrijden op de tribune. In totaal speelde Achahbar in zijn eerste seizoen negen wedstrijden, waarin hij één keer scoorde. In de KNVB-Bekerwedstrijd tegen AGOVV maakte hij zijn eerste doelpunt als prof.

Om welke goals staat Achahbar bekend?

Het seizoen na zijn eerste jaar bij het eerste elftal van Feyenoord verliep zeer rustig voor de aanvaller. Hij kwam wederom tot negen wedstrijden, maar scoorde niet. Zijn echte doorbraak kwam in het seizoen 2014/2015. In dat seizoen scoorde hij in de topper tegen PSV twee doelpunten die voor de rest van zijn carrière aan hem verbonden zouden zijn. Eind maart zag het ernaar uit dat PSV er met de titel vandoor zou gaan, maar het moest nog wel op bezoek bij Feyenoord. Achahbar had zich opgewerkt van vaste invaller naar basisklant. Eén week eerder scoorde hij tegen FC Dordrecht zijn eerste doelpunt in de Eredivisie en daarop werd hij beloond met een basisplaats. Die kans greep hij met beide handen, want de Rotterdammers wonnen dankzij twee treffers van Achahbar de wedstrijd met 2-1. In vier minuten tijd scoorde hij twee mooie doelpunten, waarbij zeker de eerste een geweldig staaltje techniek was. De Kuip ontplofte en de legende van Achahbar was geboren.

Voor welke clubs speelde Anass Achahbar?

De eerste club van Achahbar was dus Feyenoord. Na twee matige seizoenen verhuurden de Rotterdammers hem voor één seizoen in 2013/2014 aan Duitsland en DSC Arminia Bielefeld. Daarna keerde hij even terug en scoorde hij zijn twee befaamde doelpunten tegen PSV. Het seizoen erop zou Achahbar nog voor Feyenoord spelen, maar in de transferzomer van 2016 nam hij echt afscheid van de club. Meerdere Eredivisie-clubs lonkten naar zijn diensten, maar hij koos voor PEC Zwolle. Na slechts één seizoen, waarin hij in twintig wedstrijden slechts één goal scoorde, besloot PEC hem te verhuren aan NEC. De Nijmegenaren speelden op dat moment in de Keuken Kampioen Divisie. In zijn eerste seizoen had de aanvaller vooral last van blessures.

Het verhuur van Achahbar bleef niet bij één seizoen, want ook in het seizoen 2018/2019 bleef hij op huurbasis bij NEC. Het bleek geen vruchtbare periode, want na een ruzie met trainer Jack de Gier werd hij teruggestuurd naar het tweede elftal. PEC Zwolle besloot vervolgens in de zomer van 2019 zijn contract te ontbinden, waardoor Achahbar voor het eerst in zijn carrière clubloos was. Het bleef daarop niet lang stil rondom de aanvaller, want na drie weken meetrainen tekende hij een contract bij FC Dordrecht. Het bleek zijn laatste club in Nederland, want na een halfjaar en zestien wedstrijden trok hij naar Roemenië. Sepsi OSK bood hem een contract aan, en dus trok Achahbar de deur van het Nederlandse profvoetbal achter zich dicht. Met Sepsi beleefde Achahbar een best succesvolle periode. Eerst verloor hij de finale om de Cupa României 2020 nog van FCSB. Daarna won hij met de club in 2022 en 2023 de Roemeense beker, net als de Supercup in 2022.

Achahbar in actie voor zijn laatste club in Nederland: FC Dordrecht.
Achahbar in actie voor zijn laatste club in Nederland: FC Dordrecht.

Medio 2023 liep zijn contract in Roemenië af, en dus zocht Achahbar een nieuwe club. Die vond hij in Griekenland bij Aiolikos. Die club was net gepromoveerd naar het tweede niveau van Griekenland. Toch hield hij het niet lang uit. Drie wedstrijden speelde hij voor zijn nieuwe club voordat hij dus een terugkeer maakte naar Nederland. Voor Nederland speelde de nu 29-jarige aanvaller ook in de jeugdelftallen: Nederland onder vijftien, Nederland onder zeventien, Nederland onder negentien en Nederland onder twintig werden allemaal bespeeld door Achahbar. Bij het Europees Kampioenschap onder negentien in 2013 scoorde de aanvaller zelfs drie doelpunten in drie wedstrijden. Toch zal het voor Achahbar vooral terugkijken worden op zijn carrière, waarbij zijn goals tegen PSV door iedereen zullen worden herinnerd.

Anass Achahbar in actie voor Nederland onder negentien.
Anass Achahbar in actie voor Nederland onder negentien.