Nieuws

Wie is Shunsuke Mito, het grote Japanse talent dat bij Sparta tekende?

Wie is Shunsuke Mito, het grote Japanse talent dat bij Sparta tekende?

5 januari - 23:35 Laatste update: 13 januari - 17:12

Shunsuke Mito was de eerste winterse transferversterking van Sparta Rotterdam. Het grote talent uit Japan komt over van Albirex Niigata en tekende  tot 2028 in Rotterdam. Wie is deze Japanse aanwinst en op welke posities kan hij allemaal uit de voeten? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Wie is Shunsuke Mito?

Shunsuke Mito werd op 28 september 2002 geboren in Yamaguchi, Japan. Hij begon zijn carrière bij de JFA Academy in de Japanse stad Fukushima. In 2020 werd beslist dat hij zich vanaf het volgende jaar bij Albirex Niigata zou voegen. Zo gezegd, zo gedaan en op 27 februari 2021 maakte hij zijn profdebuut in het Japanse voetbal. Niigata speelde nog op het tweede niveau in Japan, de J2 League en begonnen het seizoen tegen Giravanz Kitakyushu. In die wedstrijd maakte Mito zijn eerste minuten. Zijn eerste goal liet ook niet lang op zich wachten, want enkele maanden later scoorde hij tegen Tokyo Verdy. 

Albirex Niigata promoveerde in 2022 naar het hoogste niveau in Japan, de J-League. Vanaf het eerste moment voelde Mito zich als een vis in het water. In speelronde dertien scoorde hij zijn eerste doelpunt en hij zou het seizoen eindigen op een totaal van vier. Ook leverde hij twee assists af. Eén van zijn doelpunten werd bekroond met de goal van de maand trofee en aan het einde van het seizoen werd hij verkozen tot de Beste Jonge Speler van 2023 in de J-League. 

Waar speelde Shunsuke Mito?

Albirex Niigata is dus de club waar de nieuwe aanwist van Sparta actief was. Het is een club die vaak heeft gejojood tussen het hoogste en tweede niveau van Japan. Sinds het afgelopen seizoen spelen zij weer in de J-League, maar van 2018 tot 2022 was de J2-League hun thuisbasis. De club werd in 1955 opgericht door afgestudeerde studenten van de Niigata Akinori High School. De club heette tot 1995 de Niigata Eleven Soccer Club, maar dat werd in 1997 veranderd naar lbirex Niigata. In een korte tussenperiode stond de club ook bekend als Albireo Niigata FC. In de prijzenkast staan twee J2-League titels en drie keer de Hokushinetsu voetbalcompetitie.

De club speelt in Denka Big Swan Stadium. Sinds 2001 is het stadion de thuishaven en het stadion bied plaats aan 42.300 mensen. Het stadion is gebouwd voor het WK van 2002. Japan en Zuid-Korea deelden samen de organisatie en er werden drie wedstrijden gespeeld. Ierland – Kameroen eindigde in 1-1, Kroatië – Mexico in 0-1 en Denemarken – Engeland in 0-3. 

Wat voor speler is Shunsuke Mito?

Van oorsprong is Mito een speler die op beide flanken uit de voeten kan. Hij is rechtsbenig, maar speelt het liefste van de linkerflank. Toch werd hij niet alleen op die positie gebruikt. Ook de rechterflank werd bestreken door de 21-jarige aanvaller en dat niet alleen, hij speelde ook als aanvallende middenvelder. Zijn vier goals zijn dan ook vanaf verschillende posities gemaakt. Eén van de 'tien' positie en één van rechtsbuiten. Vanaf links scoorde hij twee keer. 'Het is een buitenspeler met veel offensieve kwaliteiten, die nog grote stappen kan zetten in zijn ontwikkeling en erin gelooft dat hij die stappen op Het Kasteel kan zetten. Wij zijn overtuigd van zijn kunnen en kijken ernaar uit om hem snel in ons shirt te zien spelen', zei Gerard Nijkamp, technisch directeur van Sparta op de clubwebsite. Mito sluit tijdens het winterse trainingskamp van de Rotterdammers aan bij de selectie.