Exclusive

Ajax zoekt ervaren nummer zes: deze spelers komen in aanmerking voor de vacature

Ajax zoekt ervaren nummer zes: deze spelers komen in aanmerking voor de vacature

01-12-2023 16:18

Ajax is op zoek naar een nieuwe nummer zes, waar het zich komende winter wil gaan versterken. In deze zoektocht zouden ervaring en het spreken van de Nederlandse taal centraal staan. VoetbalNieuws.nl zet enkele spelers die in aanmerking komen op een rijtje.

Marten de Roon

De speler die het hardst aan Ajax wordt gelinkt is op dit moment Marten de Roon. Met 252 wedstrijden in de Serie A, 33 optredens in de Premier League en 41 interlands ontbreekt het bij De Roon in ieder geval niet aan ervaring. Daarnaast is de 32-jarige middenvelder dankzij zijn aflopende contract een extra interessante optie, waar zijn marktwaarde wordt geschat op tien miljoen euro.

Azor Matusiwa

In de zoektocht naar versterking zou Ajax zoeken naar een 'type-Matusiwa' en wat is dan een betere optie dan de speler zelf. Vanuit de jeugd van Ajax zette Azor Matusiwa zijn eerste stappen in het profvoetbal, waar hij in 2019 naar FC Groningen vertrok. De inmiddels 25-jarige middenvelder verdiende drie jaar later een transfer naar Stade Reims, waar hij zijn mannetje staat. Met zeventig wedstrijden in de Ligue 1 kan Matusiwa de nodige ervaring mee naar Amsterdam brengen, waar hij het shirt van Ajax slechts één keer droeg. In Reims vertegenwoordigd Matusiwa een marktwaarde van negen miljoen euro.

Jairo Riedewald

Om het geliefde Ajax-DNA terug te laten keren in de club, keerde er al enkele directeuren terug naar Amsterdam. Met zijn 93 wedstrijden voor Ajax kan Jario Riedewald daar ook zeker aan bijdragen. De drievoudig international begon zijn carrière in Amsterdam, waarna hij in 2017 een transfer naar Crystal Palace verdiende. Riedewald droeg 88 keer het shirt van de club uit Londen, waar zijn teller dit seizoen slechts op vier optredens staat. Met een aflopend contract is de inmiddels 27-jarige middenvelder een extra interessante optie voor zijn oude club.

Pablo Rosario

Nog een speler die Ajax vanuit de jeugd nog kent. Pablo Rosario doorliep zowel de jeugdopleiding van Feyenoord, Ajax en PSV. Inmiddels draagt de 26-jarige middenvelder het shirt van OGC Nice, waar hij met name ingezet wordt als centrale verdediger of rechtsachter. Zijn rol als nummer zes is dan wel in Frankrijk omgezet tot een echte verdediger, maar de één-voudig international kan daardoor nog misschien zelfs nog beter uit de voeten als verdedigende middenvelder. In Nice wordt de marktwaarde van Rosario geschat op zes miljoen euro.

Jordy Clasie

Ook bij Jordy Clasie aan ervaring geen gebrek. De middenvelder zit bij AZ op zijn plek en bedankte zelfs voor het Nederlands Elftal, waarvoor hij het shirt zeventien keer droeg. Het is maar de vraag of de 32-jarige middenvelder Alkmaar wil verruilen voor Amsterdam, waar hij bij AZ een van de sterkhouders is en onlangs nog zijn contract verlengde.

Naast de bovenstaande Nederlandse controleurs, blijven buitenlandse voetballers ook nog altijd interessant voor Ajax. Zo lopen er in de Premier League mogelijke versterkingen rond voor de Amsterdammers.

Pierre-Emile Højbjerg

Een speler die veelvuldig aan Ajax werd gelinkt, is Pierre-Emile Højbjerg. De ervaren Deen zou hoog op het verlanglijstje van de Amsterdammers staan, waar een tijdelijke transfer echter niet aan de orde lijkt. Zo wist transfergoeroe Fabrizio Romano te melden dat Tottenham geen interesse heeft in het verhuren van de 28-jarige middenvelder, die in Noord-Londen steeds meer speeltijd krijgt. Gezien de financiële mogelijkheden van Ajax zit kopen er helemaal niet in.

Mohamed Elneny

In Noord-Londen geldt dit voor Mohamed Elneny, die dit seizoen in drie optredens voor Arsenal slechts tien minuten in actie kwam. De Egyptenaar werd in het seizoen 2019/20 al eens uitgeleend aan Besiktas, waar mogelijk dus een kans ligt voor Ajax om een tijdelijke versterking aan te trekken. Daarnaast loopt het contract van Elneny komende zomer ook nog eens af. Met zijn 94 interlands, 89 wedstrijden in de Premier League en deelname aan diverse Champions League-seizoenen, kan de middenvelder de nodige ervaring naar Amsterdam brengen. De marktwaarde van Elneny wordt geschat op zo’n zes miljoen euro.

Leander Dendoncker

Na zijn miljoenenoverstap van Wolverhampton naar Aston Villa een jaar geleden, komt Leander Dendoncker dit seizoen amper in actie. De Belg speelde in negen optredens slechts 123 minuten en lijkt daarmee geen echte rol te hebben in het team van Unai Emery. In TITELSTRIJD werd de geboren West-Vlaming recent al genoemd als tijdelijke optie voor Ajax, dat op zoek is naar een nummer zes met ervaring en beheersing van de Nederlandse taal.

Checkvanaf minuut 12:39 de opties voor het middenveld van Ajax die besproken werden bij TITELSTRIJD!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!