Exclusive

Wie is Thijs Dallinga, de vervangende debutant in de Oranje-selectie?

Wie is Thijs Dallinga, de vervangende debutant in de Oranje-selectie?

14-11-2023 06:30 Laatste update: 17-11-2023 21:56

Thijs Dallinga is door bondscoach Ronald Koeman opgeroepen voor het Nederlands elftal. De spits van Toulouse is de vervanger van de geblesseerde Ajacieden Brian Brobbey en Steven Bergwijn. Wie is Dallinga eigenlijk en hoe verloopt zijn carrière tot dusver? VoetbalNieuws schetst een portret!

Geboren Groninger maakt profdebuut voor Emmen

Thijs Dallinga werd geboren op 3 augustus 2000 in Groningen. De inmiddels 23-jarige aanvaller speelde in de jeugd van VV Siddeburen en VV Hoogezand, totdat hij in 2012 werd opgepikt door FC Emmen. Daar maakte hij op 27 november 2017 zijn profdebuut in de Eerste Divisie tegen MVV Maastricht, alvorens er vijf jaar in de jeugdopleiding te hebben doorgebracht.

In januari 2018 maakte Dallinga zijn eerste doelpunt voor de Drenten. Tegen Telstar was hij trefzeker in een 2-3 nederlaag. FC Emmen promoveerde in dat seizoen voor het eerst naar de Eredivisie, maar Dallinga maakte geen minuten in de play-offs. In die periode had de jongeling voornamelijk Cas Peters en Mario Bilate voor zich.

Dallinga had bij FC Emmen kunnen blijven, maar koos ervoor om het seizoen erop in te gaan op een aanbieding van FC Groningen. De goaltjesdief kwam in eerste instantie in aanmerking voor het beloftenteam van de Trots van het Noorden, maar omdat zij zich terugtrokken uit de derde divisie sloot Dallinga als een van de weinigen definitief aan bij het eerste elftal. In zeven invalbeurten wist hij echter niet te scoren voor Groningen.

Doorbraak bij Excelsior

De échte doorbraak van Dallinga volgde pas in 2021, bij Excelsior. De rechtsbenige spits tekende een contract voor twee seizoenen bij de Kralingers, maar diende die door een wervelend seizoen niet eens uit. Dallinga was vanaf minuut één basisspeler onder trainer Marinus Dijkhuizen. Hij scoorde maar liefst 24 doelpunten in de eerste negentien wedstrijden en was van grote waarde voor het elftal dat uiteindelijk via een sensationele play-offfinale tegen ADO Den Haag promoveerde naar de Eredivisie.

Het leverde Dallinga in de zomer van 2022 een transfer naar de Franse Ligue 1 op. Op dit moment staat hij nog steeds onder contract bij Toulouse FC, waar hij een verbintenis heeft tot medio 2026. In zijn eerste seizoen op het hoogste niveau niet hij meteen van zich horen. Dallinga scoorde twaalf keer in 31 competitiewedstrijden en wist ook twee keer het net te vinden in de finale van de Coupe de France tegen FC Nantes (5-1).

Twee Europa League-treffers tegen Liverpool

Doordat Toulouse de Franse beker won, mag het in het huidige seizoen uitkomen in de Europa League. Ook op dat podium toont Dallinga zich als een vis in het water. Op Anfield tegen Liverpool mocht hij de eretreffer maken (5-1), maar in het eigen Stadium Municipal kende Toulouse meer succes. The Reds werden met 3-2 verslagen, mede door een goal van hun talisman.

Prestaties die ook Koeman niet onopgemerkt zijn gebleven. Door de blessures van Brobbey en Bergwijn mag Dallinga zich voor het eerst melden bij Oranje. In de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Ierland of Gibraltar van aankomende week kan hij zijn interlanddebuut gaan maken, al kwam de geboren Groninger wel al zeven keer uit voor Jong Oranje.

Bekijk of beluister hier de nieuwe aflevering van TITELSTRIJD met onder andere oud-Feyenoorder Mohamed Taabouni over Quinten Timber en Arne Slot!