Heerenveen overtuigt en wint Derby van het Noorden, Van Hooijdonk matchwinner

10-04-2022 14:08 Laatste update: 14:25

SC Heerenveen heeft zondagmiddag op overtuigende wijze de Derby van het Noorden gewonnen van FC Groningen. De thuisploeg kwam veel beter voor de dag en legde de bezoekers over de knie. Sydney van Hooijdonk scoorde tweemaal, maar de 22-jarige spits had het vizier vooralsnog niet op scherp staan. Het werd 3-1 in het Abe Lenstra Stadion.

In de openingsfase was Groningen voor het eerst gevaarlijk in het strafschopgebied van de tegenstander, maar was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Van Hooijdonk was bij de les na een rebound en schoot binnen. Na ruim een kwartier spelen leek Van Hooijdonk voor zijn tweede treffer te zorgen. Bart van Hintum wist de bal echter van de lijn te halen.

Heerenveen was de bovenliggende partij in de eerste helft, maar moest toch de gelijkmaker slikken. Neraysho Kasanwirjo stuurde twee man heerlijk het bos in met een goede kapbeweging en schoot onberispelijk binnen, waardoor de stand weer gelijk was getrokken. Beide ploegen gingen rusten met een 1-1 stand.

De gelijkmaker was tegen de verhoudingen in en de thuisploeg wilde snel orde op zaken stellen in het tweede bedrijf. Na een klein uur spelen draaide Van Hooijdonk goed weg bij zijn tegenstanders en schoot hij raak, waardoor Heerenveen weer aan de leiding ging. Van Hooijdonk had nog enkele grote kansen om aan zijn hattrick te komen, maar dat was niet besteed aan de 22-jarige spits. Sven van Beek deed tien minuten voor tijd ook nog een duit in het zakje en besliste het duel met een fraaie kopbal. Het is de eerste treffer van Van Beek in het goede doel sinds februari 2016.

Erwin Mulder had nog een goede redding in huis in de slotfase, maar de voorsprong van Heerenveen kwam niet meer in gevaar. De thuisploeg overtuigde en won verdiend de Derby van het Noorden. Door de overwinning klimt Heerenveen naar de elfde plaats. Groningen blijft op de negende plaats steken en staat slechts twee punten voor op de concurrent uit Friesland.