Nieuws

Ajax boekt kleine winst: Overmars moet tekengeld van ruim één miljoen terugbetalen

Ajax boekt kleine winst: Overmars moet tekengeld van ruim één miljoen terugbetalen

25-02-2022 15:55 Laatste update: 17:29

Ajax heeft de financiële cijfers over het afgelopen half jaar bekendgemaakt. De Amsterdammers maken een winst van 2,5 miljoen euro bekend over de eerste seizoenshelft. Daarnaast moet de inmiddels vertrokken directeur voetbalzaken Marc Overmars zijn tekenbonus van 1,25 miljoen euro aan de club terugbetalen.

In het jaarverslag wordt uitgebreid stilgestaan bij het vertrek van Overmars. De beleidsbepaler moest het veld ruimen in Amsterdam nadat hij zich voor een langere tijd schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting meerdere vrouwen. De eerste klacht van zijn misdragingen kwamen op 26 januari binnen. Tussendoor verlengde Ajax zijn contract. De afgesproken tekenbonus moet Overmars nu terugbetalen.

Door de waanzinnige prestaties in de Champions League (alle zes de groepsfase-duels werden gewonnen) groeide de zogeheten voetbalomzet met 29,6 miljoen euro. Noa Lang, Kjell Scherpen en Jurgen Ekkelenkamp die naar achtereenvolgens Club Brugge, Brighton & Hove Albion en Hertha BSC vertrokken, zorgden voor een transferresultaat van 14,7 miljoen euro.

Daarnaast bedroeg de reguliere netto-omzet 117,2 miljoen euro. Daartegenover stond een uitgavenspost van een totaalbedrag van 97 miljoen, waaronder het bedrag dat bij de schikking met de familie Nouri gemoeid was. Er werd dus een verschil van ruim twintig miljoen euro gerealiseerd. De toekomst ziet Ajax minder rooskleurig tegemoet.

'De voortdurende coronacrisis heeft naast een negatieve impact op het operationele resultaat ook een negatieve impact op de transfermarkt en de daarmee samenhangende transferresultaten. De transferresultaten in de eerste seizoenshelft zijn lager dan verwacht. Zowel het operationele resultaat als het resultaat na belastingen zullen door deze impact in het seizoen 2021/2022 naar verwachting negatief zijn', schrijft de club in het jaarverslag.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!