Exclusive

Wie is Momodou Sonko: de Zweedse aanvaller die op de radar van Ajax zou staan?

Wie is Momodou Sonko: de Zweedse aanvaller die op de radar van Ajax zou staan?

11-11-2023 14:44 Laatste update: 14-12-2023 19:17

Momodou Sonko is op de radar verschenen van Ajax, zo melden media in Zweden en België. De aanvaller, geboren op 3 januari 2005, speelde al flink wat wedstrijden in het eerste van BK Häcken. VoetbalNieuws stelt de Zweedse linksbuiten met Gambiaanse roots aan je voor!

Na de jeugd van Västra Frölunda IF te hebben doorlopen, kwam Sonko in 2020 bij BK Häcken terecht. Drie maanden na het tekenen van zijn eerste profcontract, volgde in oktober 2022 zijn debuut voor de Zweedse club. Een seizoen later en Sonko maakte serieus deel uit van het eerste, waar invalbeurten veranderde in basisplaatsen voor de tiener. In de Allsvenskan was Sonko goed voor zeven doelpunten en vier assists in 22 competitiewedstrijden, waar de aanvaller in de beker goed was voor drie doelpunten én assists in zes wedstrijden. In het jaar kroonde Häcken zich voor het eerst in de geschiedenis tot landskampioen van Zweden.

Een seizoen later en Sonko mag voor het eerst proeven aan voetballen in de Champions League, waar Häcken het in de kwalificatie voor het miljardenbal niet red. In de kwalificatie zorgt de aanvaller wel voor een doelpunt en assist. Wat volgt is voetballen is in de Europa League, waar Sonko tegen Molde FK voor zijn eerste échte Europese doelpunt tekent.

In mei 2022 zette Sonko een krabbel onder een verbeterd contract dat de 1,76 lange aanvaller tot medio 2025 vast moet zien te houden bij Häcken.

Nu wordt duidelijk dat ook Belgische media Sonko aan Ajax koppelen. De aanvaller ligt dus tot 2025 vast, maar zou voor vijf miljoen euro op te halen zijn. Naast Ajax hebben ook Club Brugge en RSC Anderlecht interesse. Ook giganten als FC Barcelona en RB Leipzig houden de verrichtingen van Sonko in de gaten. Dit seizoen staat de teller na 34 wedstrijden al weer op tien doelpunten en vijf assists.