Nieuws

Het gevaar van Griekenland: dit staat Oranje te wachten in een kolkend Athene

Het gevaar van Griekenland: dit staat Oranje te wachten in een kolkend Athene

16-10-2023 14:32 Laatste update: 14:51

Het Nederlands elftal gaat het maandagavond opnemen tegen Griekenland. Om serieus kans te blijven maken op een EK-ticket mag Oranje niet verliezen en Voetbalnieuws neemt de gevaren van de Grieken onder de loep.

Oranje verloor vrijdag van Frankrijk. De Fransen zijn hierdoor geplaatst waardoor de focus volledig op het tweede EK-ticket kon. Momenteel staat Nederland drie punten achter de Grieken, maar heeft Oranje nog wel een wedstrijd tegen Gibraltar te goed. De ploeg van Ronald Koeman moet wel een resultaat halen in Griekenland en dat gaat niet gemakkelijk worden. De OPAP Arena is maandag het decor. Het stadion wordt normaliter gebruikt door AEK Athene en zal dus voor enkele spelers bekend terrein zijn. De 32.500 Griekse supporters zullen vol achter de ploeg van Gustavo Poyet staan, want bij een overwinning is Griekenland bijna zeker van een EK-ticket.

Het gevaar van de Grieken

Griekenland heeft een diverse ploeg. In iedere linie is kwaliteit te vinden, maar ook een hoop oude bekenden. Pantelis Hatzidiakos, Konstantinos Tsimikas, Georgis Giakoumakis en natuurlijk huidig AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis.

Wat opvalt is dat Griekenland slechts vijf tegendoelpunten heeft geïncasseerd deze interland periodes. Oranje vond weliswaar driemaal het net, maar Frankrijk wist pas éénmaal te scoren. Achterin zit ook een hoop kwaliteit van de ploeg. West Ham United-verdediger Kostantinos Mavropanos is een speler om rekening mee te houden, maar ook Liverpool-back Tsimikas zal zijn mannetje staan. Op hok staat Odysseas Vlachodimos. De doelman stond nog in de belangstelling van Ajax, maar streek neer bij Nottingham Forest. Wat eveneens opvalt is dat de Grieken in zes wedstrijden al zestien kaarten pakten. Een harde tackle schuwen ze zeker niet als het moet.

Tijdens de verliespartij van Oranje tegen Frankrijk, wist Griekenland af te rekenen met Ierland. De Ierse kranten spraken achteraf van dodelijke efficiëntie aan Griekse zijde. Toch viel dat niet op te merken in de statistieken. Tien doelpogingen en vijf schoten op doel resulteerden in twee goals. Wat wel opviel is dat Ierland een expected goals had van 0.97 en niet tot scoren kwam, mede door de sterke defensie. Het mooiste doelpunt van de avond kwam op naam van Giakoumakis. De spits kopte de bal tegendraads binnen op het moment dat hij het vertrouwen kreeg boven Pavlidis. Tegen Oranje wordt echter wel Pavlidis in de basis verwacht en in Nederland weten we maar al te goed zijn kwaliteiten. De aanvaller van AZ wist dit jaar alle competitiewedstrijden te scoren en heeft een percentage van 0.92 expected goals per negentig minuten.

Giorgios Masouras is ook een naam om rekening mee te houden. Den 29-jarige aanvaller speelt al jaren voor Olympiakos en heeft een neusje voor de goal. Tegen Ierland was hij nog goed voor de 0-2 en tijdens de huidige kwalificatiereeks staat de teller op vijf goals in zes wedstrijden. Mocht Quilindschy Hartman hem even uit het oog verliezen, dan kan dat zo maar een doelpunt op gaan leveren.

Eerdere ontmoetingen

Griekenland is geen fijne opponent voor Oranje. In september wist Nederland te winnen in eigen huis, maar statistisch gezien is dat de laatste jaren geen zekerheid. In 2016 ging Nederland in eigen huis met 1-2 ten onder en in 2010 kreeg Oranje in Griekenland een 3-1 klop. Wel moet daar bij gezegd worden dat alle wedstrijden deze eeuw, met uitzondering van de overwinning eerder dit jaar, oefenwedstrijden waren. Slechts drie spelers die er eerder dit jaar wel bij waren zijn maandag niet van de partij.