Zo verliepen de recente bezoeken van AZ aan Ajax

07-10-2023 20:16 Laatste update: 08-10-2023 13:45

AZ reist zondagmiddag in de Eredivisie af naar Ajax. De Alkmaarders houden de laatste jaren goede gevoelens over aan het treffen met Ajax, zo stelde middenvelder Dani de Wit. Voetbalnieuws zet de recente uitwedstrijden van AZ in de Johan Cruijff ArenA voor je op een rijtje.

2022 - 2023: AZ houdt Ajax op gelijkspel

Afgelopen seizoen hield AZ de Amsterdammers knap op een 0-0 gelijkspel. Ajax had met een balbezit van 64% de overhand in de eigen ArenA, waar het AZ was dat de meeste schoten op doel had. Toch leken met zeven hoekschoppen de kansen wel degelijk in het voordeel van Ajax.

2021 - 2022: AZ boekt laat toch zege op Ajax

Nadat Vangelis Pavlidis zijn ploeg na vijftig minuten op voorsprong schoot, was het wachten op het antwoord van Ajax. Een kwartier voor tijd kwam de gelijkmaker via Sébastian Haller. De twee provinciegenoten leken zo de punten te moeten delen, al was het niet dat invaller Zakaria Aboukhlal van zich liet horen. In de 83e minuut schoot de aanvaller de einstand van 1-2 op het scorebord. Het had nog weinig gescheeld of Ajax had evengoed een punt overgehouden aan het duel op 12 december 2021. Diep in de blessuretijd zag het een treffer van Lisandro Martinez nog afgekeurd worden door de VAR.

2020 - 2021: Ajax zet AZ te kijk

Op 25 april 2021 was het Ajax dat de drie punten in Amsterdam hield. Davy Klaassen was dé grote man in de ArenA.  ‘Mister 1-0’ hield zijn naam eer aan, door na ruim een uur spelen de score tegen AZ te openen. Een half uur later nam Klaassen ook nog eens de 2-0 voor zijn rekening.

2019 - 2020: AZ zet Ajax verrassend aan de kant

Een maand voordat de Eredivisie in 2020 noodgedwongen door de coronapandemie tot zijn einde kwam, leek AZ een belangrijke overwinning op Ajax te boeken. De teams leken verwikkeld te zijn in de race om het kampioenschap. Op bezoek in Amsterdam opende Myron Boadu na vier minuten al de score namens AZ. Een kwartier voor tijd maakte Oussama Idrissi het, na een prachtige pass van Teun Koopmeiners, af en wonnen de Alkmaarders met 0-2.