Exclusive

Wie is Ilia Gruev, controleur en mogelijke opvolger van Álvarez in Amsterdam?

Wie is Ilia Gruev, controleur en mogelijke opvolger van Álvarez in Amsterdam?

13-08-2023 09:19 Laatste update: 09:25

Edson Álvarez vertrok afgelopen week bij Ajax en de Amsterdammers hopen het gat te gaan dichten met de komst van Ilia Gruev. De Bulgaar moet overkomen van Werder Bremen en dit is wat je moet weten over de controleur.

Gruev, geboren 6 mei 2000 te Sofia Bulgarije, stroomde op zesjarige leeftijd in bij de jeugdopleiding van FC Rot-Weiß Erfurt. Op zijn vijftiende vertrok de middenvelder naar Werder Bremen waar hij in 2019 aan de A-selectie werd toegevoegd.

Werder en international

Veel is er niet te schrijven over de clubcarrière van Gruev. De Bulgaar kwam nog maar enkel uit voor Werder Bremen, maar deed dat met verve. In het seizoen 2020/21 maakte Gruev zijn debuut door maar liefst één minuut mee te spelen tegen FC Augsburg. Nadat Bremen dat seizoen degradeerde naar de 2. Bundesliga en er meerdere spelers vertrokken, kwam er een plek vrij op het middenveld. Gruev had enkele weken nodig om zich in de basis te knokken, maar stond daarna maanden in de basis. Aan het eind van het seizoen ging het echter wat minder en zat de Bulgaar vaker op de bank en moest hij het doen met invalbeurten. Promotie werd echter wel afgedwongen waardoor Gruev zich op kon gaan maken voor de Bundesliga.

Afgelopen seizoen kwam Gruev tot 31 optredens in de Bundesliga. Een onbetwiste basisspeler was hij niet aangezien hij slechts achttien keer vanaf de aftrap begon. De Bulgaar kwam voornamelijk uit als defensieve middenvelder, maar kan ook als pure centrale middenvelder uit de voeten. Afgelopen seizoen werd Gruev ook al in verband gebracht met Ajax. "Het belangrijkste is dat ik uiteindelijk voor Werder heb gekozen. In de zomer waren er andere opties, maar daar nu op ingaan heeft weinig zin. Ik wil in de Bundesliga spelen en ik zie nog steeds veel potentieel voor mij bij Werder", vertelde hij toen tegenover de Duitse pers.

Zijn trainer Ole Werner ziet een belangrijke rol voor Gruev weggelegd bij Bremen. "Ili heeft bij ons een centrale rol, waarin hij niet alleen zijn eigen spel moet brengen, maar daar ook dingen omheen moet organiseren. In zijn positie heeft hij een enorme invloed op veel andere posities", vertelde de trainer onlangs tegen de Weser Kurier. "In de basis is hij nog een jonge speler die zich in bepaalde dingen gewoon verder moet ontwikkelen."

Ondertussen is Gruev ook al international van zijn land. De middenvelder trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Iliya Gruev die dertien maal in actie kwam voor Bulgarijë. Voor zijn land is Gruev een vaste waarde en kwam hij al acht maal uit.

Transfer in de maak?

Ajax was afgelopen jaar al geïnteresseerd in de middenvelder, maar lijkt nu door te pakken. Der Kicker en de Bild kwamen zaterdagavond met het nieuws dat de Amsterdammers achter de Bulgaar aan zitten. Gruev zat dit weekend ook niet bij de wedstrijdselectie van Bremen en volgens Duitse media is er al een bod uitgebracht van vier miljoen euro door een niet nader bekende ploeg, wat dus naar alle waarschijnlijkheid Ajax is. Door de transfer van Álvarez liggen er kansen waardoor een overstap naar Amsterdam wel eens een goede zet kan zijn voor de Bulgaar.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!