Exclusive

Stand van zaken: hoe staat de Ajax-selectie een week voor de competitie er voor?

Stand van zaken: hoe staat de Ajax-selectie een week voor de competitie er voor?

06-08-2023 12:03 Laatste update: 12:07

Nog een week en dan begint het Eredivisieseizoen voor Ajax. De Amsterdammers raakten de nodige krachten kwijt, maar roeren zich ook nadrukkelijker op de transfermarkt. Voetbalnieuws maakt de balans op voor de ploeg van Maurice Steijn. 

Ajax bevindt zich in de slotfase van hun oefencampagne. Zondagmiddag nemen de Amsterdammers het nog op tegen Borussia Dortmund waarna de focus komt te liggen op Heracles Almelo. Het resultaat van afgelopen seizoen zal weinig mensen in Amsterdam tevreden stellen, maar of meestrijden om de titel er komend seizoen in zit, is nog maar de vraag. Al weet iedereen wel, schijf Ajax nooit af.

De verdediging

Achterin zat het afgelopen jaar niet pluis. Calvin Bassey viel tegen en op de backposities was het bijna wekelijks schuiven. Daley Blind verliet Ajax halverwege het seizoen en Jorrel Hato kwam tijdens het trainerschap van John Heitinga bovendrijven. Laatsgenoemde lijkt wel eens een belagrijke schakel te kunnen gaan spelen onder Steijn. Aangezien Jurriën Timber en Bassey vertrokken beschikt Ajax momenteel over maar weinig centrale verdedigers. Jakov Medic werd aangetrokken en ook Josip Sutalo staat hoog op het lijstje, maar zekerheden ontbreken in de defensie.

Sven Mislintat is nog altijd op zoek naar een centrale verdediger, maar ook een linksachter behoort nog op het wensenlijstje. Devyne Rensch en Jorge Sánchez wisten ook niet te overtuigen, maar rechtsachter lijkt er, ook wegens het financiële oogpunt, weinig te gaan veranderen.

Het middenveld

Op het middenveld vonden al de nodige veranderingen plaats. Branco van den Boomen werd transfervrij aangetrokken en in de voorbereiding liet hij al zien dat hij klaar is voor een plek in de basis. Benjami Tahirovic werd eveneens aangetrokken, maar mede door zijn pas twintigjarige leeftijd lijkt hij nog niet klaar om direct in de basis te beginnen.

Florian Grillitsch vertrok al en Edson Álvarez lijkt hem te gaan volgen. De Mexicaan staat in de nadrukkelijke belangstelling van West Ham United en lijkt eerder vandaag dan morgen te willen vertrekken. Aangezien hetzelfde verhaal geldt voor Mohammed Kudus, die richting Brighton & Hove Albion te lijkt vertrekken, levert Ajax op het middenveld flink ik. De vraag is of Kenneth Taylor de rol van Álvarez over kan nemen, maar een verdedigende middenvelder zal zeker nog op het wensenlijstje staan van Mislintat.

De aanval

Voorin is Ajax sterkhouder en aanvoerder Dusan Tadic kwijt geraakt. Het vertrek van de Serviër kwam voor menigeen onverwachts, maar Ajax heeft wel al een opvolger binnen gehaald. Carlos Borger werd gepresenteerd door de Amsterdammers, maar is wel een linksbuiten. Op die positie komt Steven Bergwijn ook het liefste uit waardoor het nog maar de vraag is hoe Steijn dit in zijn elftal gaat passen.

Brian Brobbey is de enige spits in de selectie waardoor Mislintat ook daar voor de markt nog op moet. Afgelopen seizoen werd Lorenzo Lucca gehuurd, maar zijn verblijf bleef beperkt tot één seizoen. Ook rechts voorin is de spoeling dun. Op papier is Francisco Conceiçao de enige rechtsbuiten, maar Steven Berghuis heeft ook een verleden op die positie.

Al met al zal het schuiven zijn voor Steijn in zijn eerste weken bij Ajax. Maar vergeet niet dat het bijna geen enkele ploeg lukt om voor de start van het seizoen de selectie rond te hebben. Aandachtspunt voor Ajax is wel het gebrek aan ervaring. Slechts vier spelers zijn de dertig gepasseerd waaronder twee keepers. Maar liefst dertien spelers uit de huidige A-selectie zijn 21 jaar oud of jonger. De jeugd is de toekomst, maar of het momenteel genoeg is om mee te strijden om de prijzen is de vraag. Mislintat zal er alles aan moeten doen om in ieder geval nog enkele verdedigers te halen, een controlerende middenvelder en een spits.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!