Exclusive

Wie is Martin Vitik, de beoogde opvolger van Jurriën Timber bij Ajax?

Wie is Martin Vitik, de beoogde opvolger van Jurriën Timber bij Ajax?

11-07-2023 09:30 Laatste update: 16-07-2023 22:41

Ajax zou het oog hebben laten vallen op Martin Vitik, de twintigjarige verdediger van Sparta Praag. Wie is deze Tsjechische jeugdinternational precies? VoetbalNieuws brengt de voetballer in kaart. 

Martin Vitik werd op 21 januari 2003 geboren in Tsjechië en doorliep de jeugdopleiding van Králové Dvor tussen 2009 en 2016. Na deze zevenjarige periode verkaste de verdediger op dertienjarige leeftijd naar FC Tempo Praha. Een jaar later had Sparta Praag genoeg gezien en nam de Tsjechische topclub de verdediger over. 

Vitik doorliep tussen 2017 en 2020 de jeugdteams van Sparta Praag en mocht in oktober van 2020 mee op trainingskamp. Het debuut van de speler voor een officiële wedstrijd van Sparta Praag was een fraaie: op 22 oktober 2020 was LOSC Lille de tegenstander in de Europa League. Vitik kwam in het veld voor Michal Sacek. Het basisdebuut van Vitik was wellicht nóg fraaier en vond op 10 december van dat jaar plaats tegen het grote AC Milan.

In de daaropvolgende seizoenen kwam Vitik steeds meer aan bod in de Tsjechische hoofdstad. In het seizoen 2022-2023 speelde de verdediger 22 wedstrijden in de competitie en had hij een aandeel in de landstitel van de club. 

Ondanks zijn jonge leeftijd beschikt Vitik al over een behoorlijk fysiek en is de verdediger ook kopsterk. Ajax zou in Vitik de ideale opvolger van Jurriën Timber zien, die op het punt staat voor Arsenal te tekenen. Naast zijn fysiek is Vitik ook goed in de kleine ruimtes en beschikt hij over een goede sliding. Bovendien is de verdediger niet vies van een rush naar voren en is de blik altijd naar het doel van de tegenstander gericht, iets wat een aanvallende ploeg als Ajax ten goede zou komen. 

  

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!