Exclusive

Selectie Oranje Leeuwinnen onder de loep: veel ervaring in de middelste linie

Selectie Oranje Leeuwinnen onder de loep: veel ervaring in de middelste linie

30-06-2023 19:10 Laatste update: 19:15

Bondscoach Andries Jonker heeft vrijdagmiddag de selectie van de Oranje Leeuwinnen voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland bekendgemaakt. 23 dames gaan vanaf 20 juli strijden voor de wereldbeker. VoetbalNieuws neemt de selectie voor je onder de loep en belandt deze keer bij de middenvelders!

Daniëlle van de Donk (Olympique Lyon)

De 31-jarige Van de Donk zit al sinds 2010 steenvast bij de selectie van de Oranje Leeuwinnen. De middenveldster, die momenteel uitkomt voor Olympique Lyon, heeft al 139 interlands op haar naam staan en was actief op zes eindrondes. Met 34 doelpunten is Van de Donk al jaren een bepalende speler voor Oranje en dus lijkt Jonker ook op dit WK niet om de middenveldster heen te kunnen.

Damaris Egurrola (Olympique Lyon)

Egurrola is een redelijk nieuw gezicht binnen de selectie van Jong Oranje. De 23-jarige voetbalster is eveneens actief bij Olympique Lyon en speelde daarvoor bij Everton en Athletic Bilbao. Egurrola werd geboren in de Verenigde Staten en heeft een Spaanse vader en Nederlandse moeder. Vorig jaar koos Egurrola voor Nederland en sindsdien kwam de middenveldster tot vijftien interlands.

Jackie Groenen (Paris Saint-Germain)

Ook Groenen is dit WK weer van de partij. De 28-jarige Leeuwin heeft al 97 interlands achter haar naam staan en gaat naar alle waarschijnlijkheid de 100 aantikken op het WK. Groenen speelt haar wedstrijden voor Paris Saint-Germain en is sinds 2016 niet meer weg te denken uit Oranje. Ook deze eindronde lijkt ze onder Jonker gewoon weer op een basisplaats te kunnen rekenen.

Wieke Kaptein (FC Twente)

De meest verrassende naam in de selectie van Jonker is die van Kaptein. De 17-jarige middenveldster van FC Twente is de jongste Nederlandse ooit in een WK-selectie. Kaptein maakte in april haar debuut voor Oranje en heeft dan ook pas één interland op haar naam staan. De jongeling lijkt geen zicht te hebben op een basisplaats, maar gaat zeker ervaring op doen in Australië en Nieuw-Zeeland.

Victoria Pelova (Arsenal)

Pelova is inmiddels een vaste waarde in het elftal van Jonker. De middenveldster maakte dit seizoen de overstap van Ajax naar Arsenal en speelde zich moeiteloos in de basis bij The Gunners. In de kwalificatie kreeg Pelova het vertrouwen van Jonker en dus lonkt een basisplaats op het WK. Voor de Arsenal-speelster zal dit haar vierde eindronde worden.

Jill Roord (VfL Wolfsburg)

De nog altijd pas 26-jarige Roord gaat alweer op voor haar zesde eindronde met de Oranje vrouwen. Met 86 interlands is Roord één van de ervaren speelsters in de selectie van Jonker. De middenveldster van het Duitse VfL Wolfsburg leeft vol zenuwen toe naar de eindronde in in Australië en Nieuw-Zeeland en dat heeft eigenlijk niets te maken met het toernooi: Roord kampt met hevige vliegangst!

Sherida Spitse (Ajax)

Tot slot: de aanvoerdster van de Leeuwinnen. Sherida Spitse is met 215 interlands de recordinternational van Oranje. De 33-jarige routinier was al actief op zeven eindrondes en ook nu is Spitse er weer bij. Onder trainer Jonker wordt de ervaren speelster zowel gebruikt op het middenveld als in de verdediging. Spitse hoopt aan het eind van het toernooi de beker omhoog te mogen tillen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!