Interview

Lovende woorden voor Ajax-trainer Steijn: 'Gaat er een kampioensteam van maken'

Lovende woorden voor Ajax-trainer Steijn: 'Gaat er een kampioensteam van maken'

26-06-2023 10:07 Laatste update: 10:07
2

Ajax verbaasde vriend en vijand door Maurice Steijn als nieuwe trainer voor de komende seizoenen aan te stellen. Het is volgens Ralf Seuntjens, voetballer van het Japanse FC Imabari die jarenlang onder de coach speelde, niet ondenkbaar dat dit een succesverhaal kan worden. In gesprek met VoetbalNieuws geeft de aanvaller aan waarom.

Steijn tekende een contract tot medio 2026 bij Ajax. Na het nieuws dat de Amsterdammers op hem aasden, ging het razendsnel. Seuntjens kreeg het nieuws uit Amsterdam vanuit Japan ook mee. "Ik zag die pushmelding binnenkomen: 'Steijn naar Ajax'. Een geweldige stap natuurlijk. Mijn eerste gedachte was: ik gun het hem van harte, een schitterende stap. Met zijn vaardigheden kan hij dit echt tot een succes gaan brengen. Daar ben ik wel van overtuigd."

Wereldprestaties

Seuntjens is niet heel verbaasd dat de Amsterdammers bij Steijn zijn uitgekomen. "De eerste keer dat je het hoort is er sprake van verbazing inderdaad. Daarna ga je rationeel denken. Overal waar hij heeft gezeten heeft hij goed gepresteerd", benadrukt Seuntjens. "Bij ADO en ook bij NAC heeft hij het goed gedaan. Hij bereikte in een bewogen jaar alsnog de finale van de play-offs. Bij Sparta heeft hij natuurlijk een wereldprestatie neergezet en bij Venlo eigenlijk ook. Dat is gewoon enorm knap."

"Zijn elftallen zijn altijd fit"

In de media wordt Steijn weggezet als een verdedigende trainer, terwijl bij NAC het verhaal leeft dat er te weinig werd getraind. Seuntjens is het daar niet mee eens. "Ze zaten in een coronajaar, met allemaal restricties. Ze moesten op de club komen en daarna gelijk weer naar huis. Vertel mij maar een trainer die het anders doet", aldus de aanvaller van FC Imabari. "Ik ben bij Steijn altijd megafit geweest. Dus ik snap ook niet waar dat helemaal vandaan komt. Bij NAC heeft hij dan een stempel gekregen dat zijn elftallen niet fit zijn. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Als je ziet hoe fit Sparta dit seizoen ook weer is. Zijn elftallen zijn gewoon altijd fit."

Seuntjens benadrukt dat Steijn in staat is om een hecht team te smeden. De samenstelling met Hedwiges Maduro en Saïd Bakkati als assistenten kan hem wel bekoren. "Ik ken ze niet persoonlijk, maar als je daar de verhalen van hoort, van Maduro vooral. Dat is wel een man met kennis. En ik denk dat het wel een succes kan gaan worden."

Directeur voetbalzaken Sven Mislintat heeft Steijn bij zijn presentatie neergezet als een overperformer. Seuntjens kan zich daarin vinden. "Dat zijn de feiten. Daar kan je niet omheen." Toch wordt er getwijfeld of de coach ook boven verwachting kan presteren bij Ajax. Zeker als het gaat om de manier waarop men verwacht dat de Amsterdammers spelen. Steijn staat immers niet voor 'Ajax-voetbal' of 'het Ajax-dna'. Seuntjens haalt zijn tijd bij VVV aan. "Daar hadden wij niet eens het grootste spelersbudget toen. Maar toen hebben wij gewoon de meeste goals gemaakt. Vijf wedstrijden voor het einde waren we kampioen. We overlegden uitstekende statistieken."

"Ik denk dat hij gewoon altijd heel realistisch kijkt naar hoe een tegenstander is", vervolgt Seuntjens. "Hoe de wedstrijd verloopt. Daar stemt hij het gewoon op af. Hij weet heel goed welk materiaal hij heeft en waar hij de spelers neer moet zetten. Dat is ook niet onbelangrijk. Bij sommige trainers gaat dat nog weleens mis. Het is gewoon een trainer die in mijn ogen heel veelzijdig is."

'Hij gaat er een kampioensteam van maken'

Seuntjens is er dan ook van overtuigd dat Steijn succesvol kan zijn bij Ajax. "De club staat natuurlijk wel in vuur en vlam. Maar dat kan zo ook weer overwaaien. Maurice weet precies hoe een organisatie in elkaar zit. Bij Ajax is dat wel anders dan bij de clubs waar hij gewerkt heeft. Maar hij is gewoon zo slim", looft de spits zijn oud-trainer. "Bovendien is het spelersmateriaal waar hij mee gaat werken kwalitatief veel beter. Ik denk echt dat hij er een kampioensteam van gaat maken."

Bij NAC kreeg Steijn te maken met druk van bovenaf en bedreigingen van de supporters. Bij Ajax is de druk in ieder geval nog velen malen groter. Toch zijn die situaties niet met elkaar te vergelijken volgens Seuntjens. "Bij NAC was het wel anders. Alle spelers wilden met hem door. Bijna alle spelers stonden ook gewoon achter hem. Als je in zo'n situatie tóch de play-offs weet te halen. Dat laat zien dat hij heel goed weet hoe hij iets moet creëren in teamverband. Ik trainde bij Sparta mee, hij haalde me naar NAC en ik speelde onder hem bij VVV. Dan spreek je ook met de spelers. Iedereen is gewoon lyrisch over hem."

Prachtig mens met een gave

Volgens Seuntjens is dat ook de kracht van Steijn. Hij kan een team smeden dat voor elkaar door het vuur durft te gaan. Daarnaast heeft de trainer nog een belangrijke gave. "Hij is tijdens een wedstrijd tactisch erg sterk. In aanloop naar een wedstrijd is er tijd om met je assistenten een plan te maken, maar Maurice heeft ook de gave om tijdens de wedstijd, als hij ziet dat het niet loopt, om dan wisselingen toe te passen. Dat is echt een hele goede kwaliteit."

Seuntjens is Steijn nog altijd dankbaar dat hij tijdens het afgelopen seizoen mee kon trainen bij Sparta. "Maurice hoorde dat ik niet bij NAC mee kon trainen. Toen zei hij: vriend, ik hoor dit en dit. Daarna kon ik bij Sparta meetrainen en van alle faciliteiten gebruik maken. Als iemand zoiets voor je doet. Ik draag hem voor altijd een warm hart toe. Het is gewoon een prachtig mens." De twee hebben nog altijd contact, ook na het Ajax-nieuws. "Ik heb hem een app gestuurd, maar ik denk dat er duizenden heeft gekregen. Dus niet echt heel uitgebreid, maar ik heb hem wel enorm veel succes gewenst."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!