Exclusive

Maurice Steijn naar Ajax: de sterke en zwakke punten van de coach uitgelegd

Maurice Steijn naar Ajax: de sterke en zwakke punten van de coach uitgelegd

14-06-2023 12:08 Laatste update: 12:56

Maurice Steijn wordt de opvolger van John Heitinga als trainer van Ajax. Volgens velen een opmerkelijke keuze, omdat de Sparta-coach geen ervaring heeft in de (internationale) top. Wat zijn de sterke en zwakke punten van Steijn? VoetbalNieuws licht ze voor je uit.

Sterk: Kent de Nederlandse competitie als zijn broekzak

Niet geheel onbelangrijk om te benoemen is dat Steijn uiteraard een Nederlandse coach is, die de Eredivisie als zijn broekzak kent. Ajax heeft in het verleden trainers gehad die dat ook konden zeggen, maar veel minder lang dan Steijn in de Eredivisie hebben gewerkt. Een voordeel, omdat Steijn de ins en outs van vrijwel iedere opponent in de competitie kent en daarmee en voorsprong heeft ten opzichte van een buitenlandse coach of iemand die voornamelijk in het buitenland actief was.

Zwak: Geen ervaring in de top

Bovendien weet Steijn maar al te goed dat de lat in de Johan Cruijff Arena altijd hoog ligt, er kampioenschappen worden geëist en dat dat het liefst met attractief voetbal moet gebeuren. Dat heeft Steijn zelf echter nooit bereikt, omdat hij als speler alleen voor ADO Den Haag en NAC Breda actief was. Het is dus maar de vraag of hij met die druk kan omgaan.

Sterk: Laat ploegen boven zichzelf uit stijgen

Sven Mislintat stelde gelangere tijd dat Ajax een trainer nodig had die die de ploeg boven zichzelf uit kon laten stijgen. Steijn heeft dat meerdere malen bewezen. Bij ADO Den Haag werd hij in het seizoen 2012/2013 bijvoorbeeld knap negende, nadat de club tweemaal achter elkaar nipt degradatie was ontlopen. Met VVV-Venlo werd hij kampioen van de Eerste Divisie en wist hij zich twee keer op rij te handhaven. In Steijns laatste seizoen in Limburg, in 2018/2019, eindigden de geelzwarten zelfs als twaalfde.


Maurice Steijn als trainer van VVV-Venlo in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax.

De echte kroon op Steijns werk tot nu toe bereikte hij bij Sparta Rotterdam. Per april 2022 werd de 49-jarige oefenmeester aangesteld als opvolger van Henk Fraser. De Kasteelheren verkeerden destijds in grote degradatienood, maar het lukte Steijn om Sparta toch nog vrij ruim te laten handhaven. De ploeg werd veertiende en bereikte in seizoen daarop, het huidige, de finale van de play-offs om Europees voetbal. Daarin moest het uiteindelijk het onderspit delven tegen FC Twente, maar de prestaties van Sparta en Steijn zullen nog lang in het geheugen blijven hangen.

Sterk en zwak: dominant karakter, zowel binnen als buiten het veld

Zowel een plus- als een minpunt van Steijn, is dat hij als zeer dominant wordt beschouwd, ook in zijn speelstijl. De Hagenees hanteerde tot nu toe bij vrijwel iedere club een strak beleid en schuwde het niet om spelers die niet in de pas liepen, de deur te wijzen. Of dat een goed of slecht aspect is, moet bij Ajax blijken. Duidelijk is in ieder geval dat er een omslag nodig is. Maar spelers die voor tien, twintig of dertig miljoen euro naar de Johan Cruijff Arena worden gehaald, zet je niet zomaar op de bank.

Zwak: Geen enkele internationale wedstrijd gecoacht

Omdat Steijn louter bij de 'kleinere' Nederlandse clubs actief was, heeft hij geen internationale ervaring. Ajax speelde jarenlang achter elkaar in de Champions League, en heeft ook nu weer dat streven. Echter speelt de ploeg volgend seizoen een trede lager, in de Europa League. Het lijkt daarom een risico om met Steijn de Europese top weer te gaan aanvallen, maar Ten Hag heeft in het verleden bewezen dat dat geen vereiste hoeft te zijn.

Sterk en zwak: Geen Ajax-DNA in staf, wordt mogelijk gecompenseerd door Maduro

Ondanks dat Steijn geen Ajax-DNA heeft, wordt dat in zijn staf naar alle waarschijnlijkheid opgekrikt door Hedwiges Maduro. De 38-jarige huidig assitent-trainer van Almere City speelde tussen 2003 en 2007 bij Ajax en beleefde er zijn doorbraak als speler. Ook hier wordt weer de vergelijking tussen Steijn en Ten Hag getrokken. De Manchester United-coach was de voorlopig laatste trainer die ook geen ervaring had binnen Ajax, maar bleek één van de succesvolste van de laatste decennia te zijn. Een ander voorbeeld is daarentegen Martin Jol, net als Steijn afkomstig uit Den Haag. Toen hij in 2009 de scepter zwaaide bij Ajax en meerdere, volgens Ajax-iconen, onbegrijpelijke aankopen deed, greep Johan Cruijff in. De Fluwen Revolutie werd daardoor gestart.


Maurice Steijn en Erik ten Hag ontmoeten elkaar als trainers in de Eredivisie.

Sterk: Kan omgaan met tegenslagen

Maurice Steijn kan ten slotte omgaan met tegenslagen, mochten die op zijn pad komen. Hij werd al na drie wedstrijden ontslagen als trainer van Al-Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten en kende een alles behalve gelukkige periode als eindverantwoordelijke bij NAC Breda. Daar leefde hij voornamelijk in onmin met de familie Van Hooijdonk. Steijn was niet overtuigd van de kwaliteiten van publiekslieveling Sydney en kreeg het daarom verbaal aan de stok met vader Pierre. Wegens meerdere externe bedreigingen nam hij uiteindelijk ontslag. Bij de pakken neer zitten deed hij niet, want al gauw daarna stond Sparta op de stoep en stapte hij in. Daar beleefde Steijn grote successen, die Ajax mede hebben doen besloten om hem te halen.

Conclusie: Ajax neemt een risico met het aanstellen van Steijn, omdat hij geen ervaring heeft in het (internationale) topvoetbal. Echter staat hij te boek als een trainer die durft in te grijpen, attractief voetbal wil spelen en selecties boven zichzelf uit kan laten stijgen. Of dat ook bij Ajax lukt, is nog maar de vraag. Er zijn in ieder geval veel gelijkenissen met het portret dat Ten Hag meenam toen hij in 2017 werd aangesteld als Ajax-coach.

@voetbalnieuwsvn 🚨 𝗠𝗮𝘂𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗶𝗷𝗻 is 𝗼𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗲𝗲𝗹 de nieuwe 𝘁𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗿 van 𝗔𝗷𝗮𝘅🤯 #ajax #ajaxamsterdam #steijn #voetbalnieuws #voetbal #voetbaltok #vj #vjp #voorjou #voorjoupagina ♬ Aesthetic