Exclusive

Wie is Maurice Steijn? De trainer die Ajax naar de landstitel moet leiden

Wie is Maurice Steijn? De trainer die Ajax naar de landstitel moet leiden

14-06-2023 11:17 Laatste update: 22-07-2023 09:31
1

Maurice Steijn is de nieuwe trainer van Ajax. De trainer kwam over van Sparta Rotterdam. Wie is deze coach? VoetbalNieuws geeft meer informatie.

Wie is Maurice Steijn?

Steijn is een Nederlandse voetbaltrainer, voormalig voetballer en de vader van FC Twente-voetballer Sem Steijn. Hij werd geboren op 28 september 1973 in Den Haag, Nederland. Als speler speelde Steijn als aanvallende middenvelder voor verschillende Nederlandse clubs, waaronder ADO Den Haag, NAC Breda en Excelsior.

Na zijn actieve spelerscarrière richtte Steijn zich op het trainersvak. De coach deed de PABO, gaf les in het basisonderwijs en begon als jeugdtrainer bij ADO Den Haag. Daar werkte hij zich op tot hoofdtrainer van de club in 2011, waar hij de opvolger werd van John van de Brom. Onder zijn leiding behaalde ADO Den Haag goede resultaten, waaronder het bereiken van de play-offs voor Europees voetbal. Drie jaar na zijn debuut als trainer werd hij ontslagen bij de Hagenaren door de tegenvallende resultaten.

Steijn maakte in 2014 de overstap naar VVV-Venlo, waar hij eveneens succesvol was. Hij leidde VVV-Venlo naar promotie naar de Eredivisie en handhaving in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie. Bovendien won hij in Limburg de Gouden Stier in 2016-2017, de prijs voor beste trainer in de Jupiler League, de voorganger van de Keuken Kampioen Divisie én de Rinus Michels Award.

Bedreigingen

In 2019 maakte Steijn de stap naar het buitenland en werd hij hoofdtrainer van Al-Wahda FC, een club uit de Verenigde Arabische Emiraten. Na een drie wedstrijden werd Steijn daar ontslagen, waarna hij bij NAC Breda aan de slag ging.  Ook in Brabant wilde het niet vlotten. Door de tegenvallende resultaten kwam het zelfs zo ver dat Steijn en zijn gezin bedreigd werden. Dat zorgde ervoor dat de trainer in 2021 opstapte bij de club.

Sparta Rotterdam

Op 23 februari 2022 werd aangekondigd dat Steijn vanaf het seizoen 2022-2023 de nieuwe hoofdtrainer van Sparta Rotterdam zou worden. Hij ondertekende een contract voor een periode van twee seizoenen. Nadat Henk Fräser op 24 april 2022 vertrok als hoofdcoach van Sparta, werd Steijn de volgende dag vervroegd benoemd als zijn opvolger. Zijn contract ging direct in werking. Op het moment van zijn aanstelling bevond Sparta zich op de laatste plaats in de ranglijst, met slechts vier wedstrijden te spelen. Desondanks slaagde Steijn erin om degradatie naar de Eerste Divisie te voorkomen.

Dit seizoen presteert Steijn met Sparta nóg beter. De trainer eindigde zesde met zijn ploeg en mocht zo de play-offs voor Europees voetbal in. Daarin strandde zijn ploeg uiteindelijk in de finale tegen het FC Twente van zoon Sem.

Maurice Steijn staat bekend om zijn focus op tactiek en teamorganisatie. Hij heeft een reputatie opgebouwd als een competente en gedreven trainer in het Nederlandse voetbal.