Exclusive

Wie is Gustavo Hamer, de Nederlander die namens Coventry City scoorde op Wembley?

Wie is Gustavo Hamer, de Nederlander die namens Coventry City scoorde op Wembley?

27 mei - 11:00 Laatste update: 22:15

Gustavo Hamer kreeg zaterdag de ultieme mogelijkheid om zich onsterfelijk te maken voor Coventry City. De Nederlander was trefzeker in de finale van de Engelse promotieplay-offs tegen Luton Town, maar zag zijn ploeg uiteindelijk na strafschoppen verliezen. Wie is Hamer eigenlijk? VoetbalNieuws geeft je een profielschets.

De 25-jarige Hamer heeft de Nederlandse nationaliteit, maar Nederland is niet het land waarin hij werd geboren. Dat is namelijk Brazilië, het land waaruit hij na twee jaar werd geadopteerd door Nederlandse ouders. Hamer begon zijn voetbalcarrière in de jeugd van ADO Den Haag, maar verkaste daarna al snel naar Feyenoord. In Rotterdam doorliep hij de jeugdopleiding en stond te boek als een groot talent.

Hamer wist uiteindelijk door te stoten naar het eerste elftal van Feyenoord, maar een groot succes werd dat niet. De middenvelder kwam tot twee wedstrijden in het eerste van de Stadionclub, waaronder tegen Ajax. In de zomer van 2017 werd Hamer aan FC Dordrecht verhuurd, waarna hij één jaar later bij PEC Zwolle neerstreek. Daar beleefde de Nederlander zijn doorbraak, wat hem in de zomer van 2021 een mooie transfer naar Coventry City opleverde. Daar hield PEC zelfs anderhalf miljoen euro aan over.


Gustavo Hamer vervangt Bart Nieuwkoop en maakt zijn debuut voor Feyenoord tegen Ajax

Op de rand van de Premier League: opmars met Coventry City

In zijn eerste seizoen in de Championship eindigde Hamer op een teleurstellende zestiende plaats met Coventry. Persoonlijk beleefde hij wel een goed debuutseizoen. Als defensieve middenvelder wist Hamer namelijk vijf keer tot scoren te komen en gaf hij drie assists. Het bleek het begin van de opmars Coventry. Afgelopen seizoen eindigde de club namelijk op de tweede plaats en deed ook Hamer het weer een stukje beter met drie goals en liefst tien assists.

Het seizoen 2022/23 is niet voorbij, maar kan de bekroning worden op het sprookje van Hamer bij Coventry. De club eindigde als nummer vijf in de Championship, wat recht geeft op de welbekende play-offs om promotie naar de Premier League. Hamer zelf beleeft met negen goals en tien assists zijn beste seizoen ooit en dat laat hij ook in de play-offs zien. Met een heerlijke treffer maakte hij het enige doelpunt tegen Middlesbrough, waardoor Coventry af mocht reizen naar Wembley.

Transfer in de maak?

Onlangs verscheen er een interview van Hamer in de Nederlandse media. De middenvelder, die zo’n goed seizoen draait met Coventry, onthulde hij ook een andere transfer vanuit PEC had kunnen maken. Zijn oude liefde Feyenoord was dicht bij een akkoord met hem, maar de Rotterdamse huisjurist Joris van Benthem ging voor de transfer liggen. Dat betekent niet dat Hamer nooit meer in De Kuip wil spelen, in tegendeel zelfs.

"Voor mij ligt nu de focus op een stap omhoog richting de Premier League, maar een terugkeer bij Feyenoord zou ook enorm aantrekkelijk zijn. Andere topcompetities zouden me ook leuk lijken, maar dit zijn nu mijn echte doelen. Als Feyenoord me belt om terug te komen, dan zeg ik ondanks alles zonder twijfel ja", zei hij in gesprek met VoetbalPrimeur.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s