Nieuws

Buijs liep een week mee met Slot: 'Verzoek niet bij andere trainers neergelegd'

Buijs liep een week mee met Slot: 'Verzoek niet bij andere trainers neergelegd'

04-03-2023 10:57 Laatste update: 10:59

Danny Buijs liep de afgelopen week mee met Arne Slot. De oud-speler van Feyenoord zit na zijn avonturen bij FC Groningen en KV Mechelen zonder club en vroeg zich af hoe zijn goede vriend het trainersvak aanpakt. Het waren leerzame dagen voor Buijs, die vooral de duidelijkheid van Slot prijst. 'Ik geloof niet dat de spelers voor een trainer door het vuur gaan, maar wel dat ze Slot waarderen en weten waar ze aan toe zijn.'

"Arne en ik hebben elkaar ontmoet op de trainerscursus en we hebben vaak tegen elkaar gevoetbald", zo vertelt Buijs in gesprek met de NOS. "We hadden snel een klik met elkaar. Wat die klik is, is lastig uit te leggen. We zijn verschillende personen en trainers, maar hebben op bepaalde niveaus een connectie." Hij vroeg specifiek Slot of hij een paar dagen mocht meelopen, nu hij zonder club zit. "Dat verzoek heb ik niet bij andere trainers neergelegd. Het ging me specifiek om Arne."

Buijs mocht overal bij zijn van Slot, van de gezamenlijke lunch tot individuele gesprekken. "Slot heeft een aantal goede kwaliteiten, maar vooral zijn duidelijkheid springt er bovenuit. Hij kan alles heel goed overbrengen op de spelers en de rest van de staf. Hij is met zijn assistenten in staat om hele leuke, gerichte trainingsvormen te geven die bijdragen aan de ontwikkeling van een speler individueel en van het team. En die ook nog eens voor plezier en energie zorgen."

"De spelers van Feyenoord zijn bereid om veel energie en intensiteit in wedstrijden te stoppen"

Volgens Buijs kun je aan de wedstrijden van Feyenoord dan ook goed zien waar de ploeg op heeft getraind. "De spelers van Feyenoord zijn bereid om veel energie en intensiteit in wedstrijden te stoppen. Daarnaast zie ik veel spelplezier. Ik geloof niet dat de spelers voor een trainer door het vuur gaan, maar wel dat deze spelers Slot waarderen en weten waar ze aan toe zijn. Dat is omdat hij zo duidelijk is. Als eindverantwoordelijke laat hij iedereen optimaal functioneren."

Hij zag dat de afgelopen week terug in de communicatie met spelers. "Als je zo ook met hen praat, communiceer je snel en effectief, snappen ze meteen wat je wilt en heb je snel een connectie met ze. Dat was leuk om te zien en is mijn eigen valkuil weleens een beetje. Soms is je hang naar perfectie zo groot, dat je dingen te lang blijft benadrukken of herhalen. Arjen Robben zei aan het eind van het seizoen eens tegen me: 'Je hoeft niet te blijven hameren op wat we al weten.'"

"Feyenoord heeft de taakverdeling goed voor elkaar"

En dus beseft Buijs ook maar al te goed dat perfectie niet bestaat. "Slot heeft dat heel goed door. Daarnaast heeft hij bij Feyenoord genoeg kwaliteit in de selectie om dit optimaal te laten werken. En de technische staf is in balans. Je ziet een goede taakverdeling. Dat heeft Feyenoord goed voor elkaar."

Hij verwacht nog veel van Feyenoord in het restant van het seizoen. "Met nog elf wedstrijden te gaan is er nog een hoop mogelijk, maar ik denk dat Feyenoord een goede kans maakt om kampioen te worden. De vraag is of ze het volhouden op drie fronten te blijven strijden, maar ik krijg niet het gevoel dat het in elkaar gaat storten. Ik heb vertrouwen in een goede afloop."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!