Interview

Die driehoek is voor mij aanleiding om Argentinië als echte favoriet te zien

"Die driehoek is voor mij aanleiding om Argentinië als echte favoriet te zien"

07-12-2022 12:00 Laatste update: 12:09

Yannick Sonnemans

Met Argentinië treft het Nederlands elftal vrijdag een van de landen die voorafgaand aan het WK als gedoodverfde favorieten voor de WK-eindzege werden bestempeld. Hoe is dat stempel op de ploeg van Lionel Messi en co. eigenlijk tot stand gekomen? VoetbalNieuws sprak met Zuid-Amerikaans voetbalkenner en voormalig Ajax-teammanager David Endt.

Het Argentijnse elftal van nu heeft de afgelopen jaren weer wat successen beleefd. Voorafgaand aan het WK was La Albiceleste liefst 36 duels ongeslagen en won het in 2021 weer eens een tastbare prijs: de Copa América. "Ik zie Argentinië als één van de grote favorieten", begint Endt, die daar een goede reden voor heeft. "Dat heeft heel erg te maken met hoe ze zich in wedstrijden die er werkelijk toe doen hebben gemanifesteerd. Ze zijn winnaar van de Copa América, wat niet zo normaal is als het lijkt aangezien het lang geduurd heeft (1993) voordat ze die weer een keer wonnen. In de finale werd Brazilië ook verslagen, wat een indictie is van de oorspronkelijke kracht van het elftal."

La Finalissima: een Argentijns kunststukje

Niet alleen in de Copa-finale maakte de Argentijnen indruk op Endt, maar ook op 1 juni eerder dit jaar. Toen werd La Finalissima tegen Europees kampioen Italië gespeeld, waarin Argentinië met 0-3 aan het langste eind trok. "Toen ik ze zag spelen op Wembley was ik echt zeer aangenaam verrast door de mengeling van kwaliteit en teamgeest binnen het elftal. Dat had ik al jaren gemist", vervolgt de kenner van het Zuid-Amerikaanse voetbal, die daar erg blij van werd en een belangrijke rol zag voor Messi. "De hoogste rol werd bijna op een vrolijke manier vervuld door Messi zoals hij dat zelden in de nationale ploeg heeft gedaan. Toen dacht ik: ja."

"Ze weten kracht te vinden uit teamgevoel plus je hebt een Messi die zich verantwoordelijk voelt en zin heeft om te spelen", gaat Endt verder, die het smetje in de eerste groepswedstrijd tegen Saudi-Arabië door de vingers ziet. "Geen enkele wereldkampioen komt ongeschonden naar voren. Messi kan natuurlijk iets extra’s brengen en je kan er niet omheen dat er verder nog meer fantastische spelers bij zitten. Het is een geweldige mengeling van strijdlust, plezier en kunde. Die driehoek is voor mij aanleiding om Argentinië als echte favoriet te zien", besluit hij. 

Of Argentinië zijn favorietenstatus tegen Oranje waar kan maken, gaat zich vrijdag uitwijzen. Het duel wordt gespeeld in het Lusail Stadium, het stadion waar ook de finale van het WK wordt afgewerkt. Om 20.00 gaat de tweede kwartfinale van start, nadat Brazilië en Kroatië eerder al hebben uitgemaakt wie de eerste halve finalist van het mondiale eindtoernooi in Qatar is geworden.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!