Twente heeft aan één sterke helft genoeg en dwingt PSV op de knieën

03-09-2022 20:41 Laatste update: 21:10
1

FC Twente heeft zaterdagavond verrast en in eigen huis van PSV gewonnen. De Eindhovenaren speelden een onthutsende eerste helft en konden dat in de tweede helft niet meer rechtzetten. Het werd uiteindelijk 2-1 in de Grolsch Veste, waardoor Twente op punten gelijk komt met PSV.

FC Twente zal met een gemengd gevoel naar het duel met PSV hebben toegeleefd. De Tukkers beleefden in februari een fantastische eerste helft tegen de Eindhovenaren en kwamen op een 3-0 voorsprong. Destijds werd de voorsprong echter weggegeven en eindigde het duel in 3-3. Ook in deze editie was Twente veruit de betere in de openingsfase en liet PSV zich op alle fronten aftroeven. De eerste kansen waren dan ook voor de thuisploeg: een kopbal ging voorlangs en Gijs Smal raakte het zijnet.

Na ruim een kwartier spelen was het Vaclav Cerny die de thuistribune deed juichen. De voormalig Ajacied nam de bal verkeerd aan in het strafschopgebied, maar kreeg de tijd om opnieuw aan te nemen en prikte de bal in de verre hoek. Tien minuten later verdubbelde Cerny zelfs de score met een heerlijke dropkick. Enkele minuten later was Michel Vlap dicht bij de 3-0, maar Walter Benítez reageerde goed op de inzet. Cody Gakpo kwam in de aanval daarna één op één met Lars Unnerstall, maar de doelman maakte zich goed breed en stopte de inzet van de linksbuiten.

In de tweede helft was Twente een stuk minder overtuigend en gaf de ploeg van Ron Jans de Eindhovenaren de kans terug in de wedstrijd te komen. Guus Til maakte na ruim een uur spelen de gelijkmaker en werd daarna direct gewisseld. PSV was sterker in de tweede helft, maar had nooit de overtuigingskracht om écht door te zetten. Gakpo schoot tien minuten voor tijd in de handen van Unnerstall en André Ramalho raakte in de slotfase nog de lat met een kopbal.

Door de nederlaag is PSV na vijf duels de foutloze status kwijt en gaat Ajax aan kop in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen eerder op zaterdag eenvoudig met 4-0 van sc Cambuur. FC Twente schuift door de knappe overwinning door naar de derde plaats en komt op punten gelijk met PSV.