Nieuws

MVV en mogelijk Vitesse pakken financieel noodhandvat: wat is een WHOA-procedure?

MVV en mogelijk Vitesse pakken financieel noodhandvat: wat is een WHOA-procedure?

11 april - 11:15 Laatste update: 11:17

Yannick Sonnemans

Zowel Vitesse als MVV Maastricht zit momenteel in heel zwaar weer. De twee Nederlandse clubs kampen met financiële problemen en pakken alles aan om een faillissement te voorkomen. Onder andere het aanvragen van de WHOA-procedure is een optie. Wat is dit?

Gang van zaken bij MVV en Vitesse in het kort

MVV rekende lang op steun van Amerikaanse investeerders, maar door verschillende problemen ging dat feest niet door. De Limburgers komen een kwart miljoen euro tekort onder andere een crowdfundingsactie van een supporter draagt hier wat op een positieve manier aan bij, maar het gat is nog niet helemaal gedicht.

De problemen bij Vitesse zijn van veel grotere aard. Mochten de Arnhemmers afdalen naar de Keuken Kampioen Divisie, dan is er volgens Voetbal International al snel een bedrag van een miljoen of twintig nodig. Vitesse heeft naar verluidt een plan A en een plan B, maar ook een plan C: de WHOA-procedure.

Wat is de WHOA-procedure?

 De WHOA is een bepaling in de failissementswet die werd ingevoerd tijdens de coronaperiode, als financieel redmiddel voor bedrijven die het economisch gezien zwaar hadden. Het is een extra mogelijkheid om niet failliet te gaan met als doel om bedrijven die in principe levensvatbaar zijn te helpen reorganiseren. Bij een whoa-procedure gaat de club onderhandelen met schuldeisers over een regeling. Ook als niet alle betrokken schuldeisers akkoord gaan, kan er onder dwang een akkoord komen, als de rechter het voorstel bevestigt.

In het verleden maakten ADO Den Haag en VVV-Venlo al gebruik van deze procedure en het is bekend dat MVV hier nu ook gebruik van gaat maken. Mogelijk komt Vitesse daar dus nog bij.