PSV maakt met zevenklapper gehakt van PEC Zwolle en dankt hattrickheld De Jong

24 februari - 21:49 Laatste update: 21:52

PSV beleefde met een absolute hoofdrol voor Luuk de Jong een mooie zaterdagavond in Zwolle. De Eindhovenaren waren met maar liefst 1-7 de baas over PEC, dat De Jong weer tegen hun zag scoren. De oud-international was goed voor drie doelpunten en nam zo de positie van topscorer in de Eredivisie over.

Na 23 minuten dacht PSV de score dan eindelijk te hebben geopend in Zwolle. De bezoekers waren al een aantal keren dicht bij een openingstreffer, maar verzuimde keer op keer. Isaac Babadi leek zijn basisplaats te verzilveren met een doelpunt. Echter stond de aanvaller buitenspel en keurde de VAR zijn treffer af. Zes minuten later was het dan wel raak voor PSV, dat via Johan Bakayoko op 0-1 kwamen. De Belg had de bal na een harde voorzet van Serginio Dest voor het inkoppen. PSV bleef gevaarlijk en kwam drie minuten later al direct op een voorsprong van 0-2. Luuk de Jong tekende met zijn hoofd voor zijn vijftiende doelpunt tegen PEC Zwolle.

Zo leek PSV met een voorsprong van twee doelpunten de kleedkamer in het MAC³PARK Stadion te gaan. Was het niet dat PEC in de 41e minuut via Eliano Reijnders de aansluitingstreffer maakte. De middenvelder en broertje van Tijjani (AC Milan) besloot maar eens op de rand van het strafschopgebied uit te halen en verraste een grabbelende Walter Benitez.

In de extra tijd van de eerste helft was PSV nog gevaarlijk, maar wist niet te scoren. Zes minuten na rust lukte dit wel. Weer was het De Jong die trefzeker was in Zwolle. Na geklungel van Younes Namli kreeg De Jong op aangeven van Olivier Boscagli de bal voor een leeg doel en verzuimde niet om de 1-3 te maken. Tien minuten later was het weer raak voor PSV. Dit keer was het Bakayoko die voor zijn tweede doelpunt zorgde, waar De Jong voor de assist zorgde. De avond werd in de 71e minuut nog mooier voor De Jong, die op aangeven van Hirving Lozano voor zijn hattrick zorgde. De Mexicaan stond twee minuten later aan de basis van de 1-4, die als eigen doelpunt van Sam Kersten op het scoreformulier kwam te staan. Vier minuten voor het einde van de wedstrijd wist invaller Ricardo Pepi ook nog zijn doelpunt mee te pikken en de eindstand van 1-7 op het scorebord te zetten.

Na zijn hattrick staat de doelpuntenteller van De Jong op 22, wat eentje meer is dan concurrent Vangelis Pavlidis. De spits had een hoofdrol in Zwolle, waardoor PSV met 65 punten uit 23 wedstrijden nog altijd ongeslagen is. Voor nummer elf PEC Zwolle blijft het puntenaantal zo op 27 staan.