Nieuws

Wie is Lorenzo Pellegrini, de aanvoerder en het boegbeeld van AS Roma?

Wie is Lorenzo Pellegrini, de aanvoerder en het boegbeeld van AS Roma?

15 februari - 18:12

Feyenoord neemt het donderdagavond in de Europa League op tegen AS Roma. Bij de Romeinen is Lorenzo Pellegrini de aanvoerder én de absolute blikvanger. Wie is deze speler precies en waar liggen zijn kwaliteiten? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Carrière Lorenzo Pellegrini

Lorenzo Pellegrini werd geboren op 19 juni 1996 in de Italiaanse hoofdstad Rome, niet ver van het Stadio Olimpico. Hij is een jeugdproduct van AS en maakte in maart 2015 zijn debuut voor het eerste elftal. Coach Rudi Garcia liet hem een klein halfuur meespelen in de met 0-1 gewonnen Serie A-wedstrijd tegen Cesena. Dat bleef destijds echter zijn enige wedstrijd in dat seizoen.

Pellegrini vertrok het jaar daarop daarom voor 1,25 miljoen naar Sassuolo, waar hij meer dan vijftig westrijden speelde voordat hij in 2017 terugkeerde bij de club van zijn hart. Roma erkende de kwaliteiten van de aanvallende middenvelder en maakte tien miljoen euro voor hem over. Op dat moment had hij zijn eerste officiële interland voor Italië al gespeeld.

Bij Roma scoorde Pellegrini zijn eerste doelpunt op 1 december 2017. Hij bracht zijn ploeg op een 3-0 voorsprong in de met 3-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen SPAL. Sindsdien is hij onder bijna iedere trainer niet meer weg te denken uit de basis van de Giallorossi. Pellegrini speelde in het seizoen 2017/2018 voor het eerst in de Champions League. Destijds reikte Roma knap tot de halve finales.

Pellegrini als international van Italië

Pellegrini vertegenwoordigde vele jeugdelftallen van Italië, maar staat tegenwoordig ook te boek als een belangrijke middenvelder voor zijn nationale team. In 26 interlands wist hij vijf keer te scoren. Echter kon hij tijdens het EK van 2020 de grote Italiaanse triomf niet vanaf het veld beleven. De inmiddels 27-jarige spelverdeler moest het toernooi vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan.

Wat voor speler is Lorenzo Pellegrini?

Pellegrini keerde echter sterker terug dan ooit en wordt beschouwd als een veelbelovend talent met een breed scala aan vaardigheden, waaronder uithoudingsvermogen, balcontrole, aanvallende bewegingen en, niet geheel onbelangrijk, ook veel verdedigende bijdragen. Hij werd door coach José Mourinho benoemd tot aanvoerder van het elftal dat in mei 2022 de Conference League wist te winnen door Feyenoord in de finale te verslaan. Die rol heeft hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Buiten het veld is Pellegrini getrouwd met zijn vrouw Veronica Martinelli. De twee hebben drie kinderen.

De middenvelders van Feyenoord zullen donderdagavond ongetwijfeld hun handen vol hebben aan Pellegrini. Trainer Daniele De Rossi volgde Mourinho afgelopen maand op en is sindsdien zeer onder de indruk van de Italiaan. "Het bevalt me heel erg wat ik van hem heb gezien sinds ik hier ben", zei De Rossi woensdag op de persconferentie. "Je kan me niet gelukkiger maken. Als speler en als leider van het team is hij heel belangrijk. Hij heeft altijd het goede voorbeeld en blijft zich verbeteren. Dat is wat ik vraag van een speler."