Nieuws

Pavlidis geschorst tegen Feyenoord: hoe afhankelijk is AZ van de Griekse spits?

Pavlidis geschorst tegen Feyenoord: hoe afhankelijk is AZ van de Griekse spits?

7 februari - 12:28

Woensdagavond neemt AZ het in De Kuip op tegen Feyenoord in de kwartfinale van de KNVB Beker. Daar zullen de Alkmaarders het moeten stellen zonder topschutter Vangelis Pavlidis. De Griekse goaltjesdief ontving een gele kaart in de wedstrijden tegen HHC Hardenberg en Quick Boys, waardoor hij is geschorst voor de wedstrijd in Rotterdam. Hoe afhankelijk is AZ eigenlijk van de aanvalsleider? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Dat Pavlidis belangrijk is voor AZ, staat buiten kijf. Met 24 doelpunten in 32 wedstrijden is de Griek dit seizoen goed op dreef, maar daarnaast heeft hij ook nog drie assists op zijn naam staan. Met die cijfers was de spits direct betrokken bij 45% van de doelpunten die de Alkmaarders dit seizoen in alle competities wisten te scoren. 

Hoe belangrijk is de spits in de opbouw?

Hoewel Pavlidis normaal gesproken op het veld staat om doelpunten te maken, blijkt uit de statistieken dat hij ook in de opbouw zijn waarde heeft. Zo levert hij per negentig minuten 18,4 succesvolle passes af en weet hij ook 1,28 kansen te creëren. Mocht hij een keer uitwijken naar de flank, weet hij in bijna 40% van de gevallen een voorzet bij een medespeler te krijgen. Ter vergelijking; bij Feyenoord-spits Santiago Gimenez ligt dit aantal op 20%.

Daarnaast is Pavlidis ook nog eens erg balvast. Zo heeft hij gemiddeld 48,3 balcontacten per negentig minuten, waarvan 8,37 in de zestien van de tegenstander. Met al die balcontacten wordt hij gemiddeld maar 1,8 keer per wedstrijd van de bal gezet en krijgt hij 1,9 keer per wedstrijd een vrije trap mee. Wel mist de spits soms wat scherpte bij het geven van lange ballen, waarvan 64,7% een medespeler bereikt. 

Pavlidis heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gemist voor AZ. Hoe het elftal van Maarten Martens daadwerkelijk zal reageren op het ontbreken van de topscorer, zal nog moeten blijken. 

Wanneer is Feyenoord - AZ?

De wedstrijd tussen Feyenoord en AZ in de KNVB Beker staat op woensdagavond om 21.00 uur op het programma. VoetbalNieuws.nl zal via Langs de Lijn verslag doen van deze wedstrijd. Het daarvoor bestemde liveblog komt in de loop van de dag online.