Nieuws

Met deze nieuwe regel probeert de UEFA klagende spelers aan te pakken op het EK

Met deze nieuwe regel probeert de UEFA klagende spelers aan te pakken op het EK

14 mei - 13:17
1

De UEFA komt met een nieuwe regel voor het EK. Alleen aanvoerders mogen nog met de scheidsrechter discussiëren, zo meldt scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti in een open brief.

De laatste jaren zien we steeds vaker dat scheidsrechters worden omringd met klagende spelers en dat wil de UEFA nu tegengaan op het EK. Alleen de aanvoerder mag nu met de scheidsrechter communiceren én moet zijn medespelers weghouden. Wanneer dat niet lukt, krijgt de desbetreffende speler een gele kaart.

'Wanneer er tot wel 22 spelers op je afstormen is het onmogelijk voor een scheidsrechter om een beslissing uit te leggen', begint Rosetti. 'Dat is slecht voor de communicatie. Op die manier wordt dit prachtige spelletje erg snel erg lelijk, wat slecht is voor het imago van het voetbal. Daar is iedereen het mee eens.'d

De nieuwe regel is afgeleid van het rugby. Dat deze ingevoerd zou worden, komt voort uit een discussie tijdens een workshop voor alle bondscoaches. Het bestuur van de FIFA sprak er daarna over op een vergadering.