Nieuws

Trio aan de leiding: welke spelers wonnen The Best Player-award het vaakst?

Trio aan de leiding: welke spelers wonnen The Best Player-award het vaakst?

15 januari - 13:00 Laatste update: 24-12-2023 23:10

Net als de Ballon d'Or reikt de voetbalbond FIFA elk jaar ook een award uit aan de beste voetballer van het afgelopen kalenderjaar. Die award staat bekend als The Best FIFA Football Awards. Het evenement vindt sinds 2016 plaats en sindsdien hebben drie spelers de troffee het vaakst mee naar huis genomen. Wie zijn deze spelers? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Wie wonnen The Best Player-award het vaakst?

Sinds 2016 reikt de FIFA elk jaar een trofee uit aan de beste speler van het kalenderjaar en drie spelers hebben deze twee keer in ontvangst mogen nemen. Lionel Messi won de award in 2022 en kwam daarmee op gelijke hoogte met Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowski. De eerste twee edities ging de Portugees er met de award vandoor, terwijl Lewandowski heerste in de jaren 2020 en 2021. Messi pakte zijn eerste The Best Player-award in 2019. Bij geen van de verkiezingen voor de drie winnaars was er echt een spannende race. Bij de eerste verkiezingen werd er nog met een stempercentage gewerkt, maar vanaf 2019 tellen de stemmen als geheel. In 2021, de tweede award voor Lewandowski op rij, was Messi nog wel erg dichtbij. De Pool had 48 stemmen en de Argentijn 44.

Robert Lewandowski met The Best Player-award in handen
Robert Lewandowski met The Best Player-award in handen

Wie won in het andere jaar?

Slechts één andere speler won de FIFA The Best Player-award minimaal één keer. Na het Wereldkampioenschap van 2018 mocht Luka Modrić al de Ballon d'Or in ontvangst nemen, maar ook de FIFA verkoos hem als beste speler van dat kalenderjaar. Het was de spannendste verkiezing tot dan toe, want Cristiano Ronaldo kwam nog erg dichtbij de Kroaat. Modrić had 29.05% van de stemmen, terwijl de Portugees 19,08% van de stemmen kreeg. Op plek nummer drie was ook ruimte voor een nieuwe speler. Mohamed Salah draaide een goed jaar met Liverpool en Egypte en verdiende daarmee de bronzen medaille. 11.23% van de mensen stemden op de rechtsbuiten.

Welke spelers maken dit seizoen kans op The Best Player-award?

Dit jaar is er dus ook weer een verkiezing om te bepalen welke speler het beste was over het jaar 2023. Drie spelers maken nog altijd kans op de prijs. In 2022 was Kylian Mbappé nog erg dichtbij de eerste prijs, maar moest hij toenmalig PSG-teamgenoot Lionel Messi voor zich dulden. Mbappé kreeg 44 stemmen, terwijl Messi er 52 kreeg. Karim Benzema eindigde op de derde plek. Laatstgenoemde zal er niet bij zijn bij de verkiezing van dit jaar, want zijn plaats wordt ingenomen door Erling Haaland. De Noor scoorde vijftig doelpunten in 2023 en won alle clubprijzen die er te winnen zijn. Mocht Lionel Messi de award wederom winnen, zal hij de eerste speler zijn die de award drie keer wint en zal hij in het leidersklassement eenzaam en alleen bovenaan staan.