Nieuws

Feyenoord eenzaam aan de top: deze Nederlandse clubs hebben de hoogste marktwaarde

Feyenoord eenzaam aan de top: deze Nederlandse clubs hebben de hoogste marktwaarde

25-12-2023 21:45 Laatste update: 21:45

De winterstop is begonnen en dus gaan ploegen hun focus neerleggen bij het transferwindow wat opent op 1 januari. Transfermarkt bracht met een update de nieuwe marktwaarders naar buiten en daarin steeg vooral Johan Bakayoko door het dak. Maar welke voetbalclub in Nederland heeft nu de meeste waarde? VoetbalNieuws zocht het uit en zet op basis van de updates de top-vijf marktwaardes voor je op een rij.

Feyenoord meer waard dan bijna de hele Eredivisie

In vergelijking met de oude top vijf verandert er helemaal niets. FC Twente behoudt nog altijd de vijfde plek en liep zelfs verder weg bij nummer zes FC Utrecht. De club uit de domstad stond aan het begin van het seizoen nog dichtbij de Tukkers, maar staan nu toch twintig miljoen achter. De selectie van FC Utrecht is namelijk nog maar 41.60 miljoen euro waard. Dat was een daling van 4.7 procent. De selectie van RKC blijft de rode lantaarn drager binnen de Eredivisie, terwijl Feyenoord de dans blijft leiden. De selectie van Arne Slot heeft een enorme waarde en is meer waard dan de nummer zes tot en met de nummer achttien bij elkaar.


Feyenoord houdt zich vast aan de eerste plaats

5. FC Twente: 61.58 miljoen

FC Twente loopt dus verder uit op FC Utrecht, maar bevind zich nu in een niemandsland. Met een marktwaarde van meer dan zestig miljoen is het gat naar de rest van de Eredivisie groot, maar de top vier is ook weer ver weg. Sem Steijn en Manfred Ugalde speelde een goede eerste seizoenshelft en dat is ook terug te zien in de laatste update voor het nieuwe jaar. Beide spelers zagen hun waarde met twee miljoen stijgen en zijn nu allebei ook vijf miljoen euro waard. Michal Sadilek is nog altijd de blikvanger in de selectie. Hij steeg ook, met slechts één miljoen en is nu zes miljoen euro waard. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Gijs Smal. De linkervleugelverdediger was met zes miljoen de FC Twente speler met de hoogste waarde, maar moet die titel nu delen.

4. AZ: 109.70 miljoen

Met Vangelis Pavlidis heeft AZ niet alleen de gedeelde topscoorder van de Eredivisie in huis, ook staat hij vierde als het gaat om de Eredivisie spelers met de hoogste waarde. Daarmee steeg de waarde van de Alkmaarders onder andere met 12.7 procent. Daarmee is AZ voor het eerst meer dan honderd miljoen waard. Een titel die zij met slechts drie andere clubs kan delen. Zowel Vangelis Pavlidis als Yukinari Sugawara zagen hun marktwaarde met vijf miljoen stijgen en dat droeg bij aan de waardestijging van 97.33 miljoen naar 109.70 miljoen. Sven Mijnans stond negatief in de spotlights. Hij daalde met één miljoen en is nu slechts vijf miljoen euro waard. Nog altijd is dat het dubbele dan waar AZ hem voor wegplukte bij Sparta Rotterdam.


Vangelis Pavlidis is de duurste speler van AZ

3. Ajax: 201.80 miljoen

Bij Ajax keert stukje bij beetje aan het einde van 2023 de glimlach terug. Op het veld haalden de Amsterdammers door te winnen van AEK Athene Conference League voetbal binnen en in de Eredivisie staat de ploeg van John van 't Schip vijfde. Het is dan ook niet raar dat door de prestaties op het veld de waardes van de spelers omhoog gaan. Jorrel Hato is daar groot debet aan. Alleen Johan Bakayoko steeg meer in prijs, maar de twaalf miljoen die Hato vertegenwoordigde droeg bij aan het feit dat Ajax weer meer dan tweehonderd miljoen waard is. Kristian Hlynsson viel positief op en is bijna onmisbaar uit de basisopstelling. Tijdens de laatste meting was hij nog minder dan één miljoen waard, maar nu is dat vijf miljoen. Een stijging van 4.15 miljoen. Toch was er ook slechter nieuws. Borna Sosa was leider in het klassement van spelers met de hoogst gedaalde waarde. Met vier miljoen stond hij bovenaan. Ook Josip Sutalo, Georges Mikautadze en Gerónimo Rulli daalden meer dan één miljoen.

2. PSV: 284.98 miljoen

PSV verloor dit seizoen nog geen wedstrijd in de Eredivisie. Alle competitiewedstrijden werden zelfs gewonnen. Ook overwinterde PSV in de Champions League waardoor de miljoenen blijven binnenstromen. Het is dan ook niet gek dat de Eindhovenaren de grootste stijging hadden in marktwaarde van alle Eredivisie ploegen. Met een stijging van 24.5 procent komen zij steeds dichterbij de koppositie. Dertien PSV'ers hebben na de update van Transfermarkt een waarde van meer dan tien miljoen en vier daarvan hebben zelfs een waarde van meer dan twintig miljoen. De eerder genoemde Johan Bakayoko wordt door talloze topclubs in de gaten gehouden en is leider in het waardeklassment van PSV. Met veertig miljoen is hij zelfs de nummer twee van de Nederlandse competitie. Ook scoren Joey VeermanHirving Lozano en Jerdy Schouten goed.


De grootste stijger was Johan Bakayoko met vijftien miljoen euro

1. Feyenoord: 309.55 miljoen

Santiago Giménez is nog altijd veruit de speler met de hoogste waarde in de Eredivisie en daarom is Feyenoord nog altijd de Nederlandse club met de hoogste waarde. Met vijftig miljoen leid hij dus het klassement, maar ook David Hancko en Lutsharel Geertruida dragen hun deel bij. Beide verdedigers worden geschat op een waarde van 35 miljoen euro. Ook Quinten Timber klimt snel omhoog op de ranglijst. Tijdens de vorige update was hij nog twaalf miljoen waard, maar dit keer ligt zijn waarde bijna op het dubbele: 22 miljoen. Slechts drie Feyenoorders zagen zichzelf dalen. Gernot Trauner (- vijfhonderdduizend), Alireza Jahanbakhsh (- driehonderdduizend) en Thomas van den Belt (- driehonderdduizend) waren de boosdoeners. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!