Nieuws

'Ajax en Feyenoord strijden om WK-ticket ter waarde van vijftig miljoen'

'Ajax en Feyenoord strijden om WK-ticket ter waarde van vijftig miljoen'

12-12-2023 11:30
1

Het WK voor clubs 2023 gaat vandaag van start, waar het toernooi twee jaar later compleet op de schop gaat. Doordat het wereldkampioenschap gaat veranderen, kunnen er in 2025 wel eens twee Nederlandse clubs kunnen deelnemen. Volgens De Telegraaf zijn Feyenoord en Ajax in de race voor toernooiticket ter waarde van vijftig miljoen.

Waar het WK voor clubs nu nog jaarlijks is met de zes continentale kampioenen, en dit jaar met een extra host, wordt georganiseerd, zien we dat in 2025 compleet anders. Vanaf dan organiseert de FIFA namelijk iedere vier jaar een WK voor clubs met 32 deelnemers. Hiervan doen er twaalf clubs van de UEFA mee, CONCACAF zes, waar de voetbalbonden van Afrika, Azië en Noord- en Midden-Amerika vier deelnemers mogen inschrijven en Oceanië en het organiserende land eentje. In 2025 vindt het WK voor clubs in Verenigde Staten plaats.

Binnen de UEFA zijn alle winnaars van de Champions League tussen 2021 en 2024 al zeker van een WK-ticket, waar dat Chelsea, Real Madrid en Manchester City al toe behoren. De overige tickets worden verdeeld op basis van de coëfficiëntenranglijst voor teams tussen 2020 en 2024. Ieder land mag echter wel een maximum van twee deelnemers aan het WK laten meedoen, uitgezonderd van meerdere CL-winnaars van één land. Mocht er dit jaar een andere Engelse winnaar van het miljardenbal komen, is die ook verzekerd van een ticket.

Voor Feyenoord en Ajax volgt er een cruciale week in Europa. Op de Europese ranglijst voor clubs over de laatste vier jaar staat Feyenoord momenteel op plek twaalf. Daarin heeft het slechts één heel punt voorsprong op Ajax, waar PSV met zeven punten achterstand (bonuspunten van dit seizoen meegerekend) volgt. De aartsrivalen uit Amsterdam en Rotterdam liggen momenteel dus op pole position voor het club-WK. Echter kan Engeland nog roet in het eten gooien, als Arsenal, Manchester United of Newcastle United de Champions League dit seizoen weet te winnen. In dat geval vervalt plek twaalf, verliest Nederland het ticket en is de FA een deelnemer rijker.

Buiten de UEFA zijn Fluminense, Flamengo, Palmeiras, Al-Hilal, Al-Ahly, Urawa Red Diamonds, Wydad Casablanca, Monterrey, Seattle Sounders en Club León al zeker van deelname aan het WK voor clubs van 2025.

Bekijk of beluister de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Michael Dingsdag over topploeg Feyenoord en FC Volendam, de revelaties van Ajax en de recordjacht van PSV.