Nieuws

Nederlandse TD in de zandbak: wie is voetbalavonturier Eelco Schattorie?

Nederlandse TD in de zandbak: wie is voetbalavonturier Eelco Schattorie?

25-11-2023 10:30

Eelco Schattorie kwam onlangs in het nieuws door de transfer van Steven Bergwijn naar Al-Ettifaq te ontkennen. De Nederlander is daar momenteel technisch directeur van de club. Wie is hij en hoe is hij in Saudi-Arabië terechtgekomen? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Eelco Schattorie werd op 18 december 1971 geboren in Swalmen, Limburg. Hij begon zijn voetballoopbaan bij de lokale amateurclub VV Swalmen, voor hij in 1984 vertrok naar Fortuna Sittard. Daar doorliep hij vijf jaar lang de jeugdopleiding voor hij in het seizoen 1989/1990 terugkeerde in Swalmen. Tot een profcarrière zou de middenvelder het nooit schoppen, maar wel speelde hij nog voor RFC Roermond en het Belgische Looi Sport. Dat deed hij tot 1993, maar kort daarvoor in 1990 besloot Schattorie al de overstap te maken naar het trainersvak. In de jeugdopleiding van VVV-Venlo begon hij en in 1993 werd de toen 22-jarige als assistent van het eerste elftal benoemd. Die functie zou hij tot 2002 blijven invullen, waarbij hij ook kort interim trainer was in 1996. 

Overstap naar het buitenland

Tot 2002 bleef Schattorie in Limburg, maar daarna begon zijn voetbalavontuur. De trainer besloot mee te reizen met Jan Versleijen en die koos voor de Verenigde Arabische Emiraten. Eén seizoen lang was hij de assistent bij Al-Jazira, waarna Al-Ettifaq en Al-Shaab volgden. Ook was hij in het seizoen 2005/2006 hoofdtrainer van de onder 23 selectie van Al-Ettifaq. Voor hij voor zijn eigen carrière als trainer koos had Schattorie nog twee andere functies. Eerst was hij technisch directeur in Omaan bij Masqat FC en assistent in Bahrein bij Al-Riffa.

Trainersklussen hier en daar

In het seizoen 2008/2009 wordt Schattorie voor het eerst sinds zijn interim klus bij VVV weer hoofdtrainer. Masqat FC, de club waar hij eerder technisch directeur was, gunt hem de kans waarna een rij clubs volgen. Hij trekt onder andere naar India en Ghana. Van 2008 tot 2021 coacht hij opeenvolgend: Fanja (Omaan), Al-Khaleej (Saudi-Arabië), Red Bull Ghana (Ghana), United SC (India), East Bengal FC, Al-Ettifaq (Saudi-Arabië), NorthEast United FC (India), Kerala Blasters (India) en Al-Seeb (Omaan). Ook pakt hij verschillende bekers. Zo wint hij de Dammam Cup, de Prince Faisal Cup, de India-United Sports Club en de India Cup. Als trainer van United SC wordt Schattorie ook nog bekroond voor zijn eigen werk. In het seizoen 2012/2013 wint hij de IFF Manager van het jaar.

Technisch directeur in de Saudi Professional League

In 2017 behoedde hij Al-Ettifaq nog voor degradatie, maar op 1 juli 2023 maakt de Saudische club bekend de Nederlander aan te hebben gesteld als technisch directeur. Hij haalt onder andere Steven Gerrard als trainer en spelers als: Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson, Moussa Dembélé en Demarai Gray. Dit seizoen doet de club van Schattorie het aardig. Het bezet na veertien speelrondes de zevende plek met 23 punten. Het gat naar koploper Al-Hilal is wel groot, namelijk vijftien punten. De AFC Cup, de Europa League van Azië ligt nog wel binnen handbereik. Al-Ahli bezet op dit moment de derde positie, maar heeft slechts vier punten meer.