Nieuws

Eerste Nederlander in dienst van Real blikt terug: We verloren ze alle vijf..

Eerste Nederlander in dienst van Real blikt terug: "We verloren ze alle vijf.."

28-05-2022 14:56 Laatste update: 15:25

John Metgod was de allereerste Nederlander die ooit het shirt van Real Madrid droeg. De 21-voudig Oranje-international maakte zich niet onsterfelijk in het maagdelijk wit, en was na twee seizoenen alweer vertrokken.

In 1982 verruilde hij AZ voor Madrid. "Ik denk dat iedereen zich er wel een voorstelling van kan maken hoe zoiets voelde voor mij. Real Madrid is natuurlijk een gigantische club. Ietwat gechargeerd gezegd zou ik er zelfs zonder salaris zijn gaan spelen", vertelt hij aan De Telegraaf. Aan het eerste seizoen van Metgod denken ze in Madrid niet graag terug. "In mijn eerste seizoen speelde ik met Real Madrid vijf finales. En we verloren ze alle vijf…"

Op de laatste speeldag van de competitie greep Metgod mis. Athletic Bilbao ging met de titel aan de haal, en ook de Copa de la Liga ging verloren tegen rivaal FC Barcelona. Vervolgens ging ook de Supercup aan de neus van Metgod voorbij, evenals de Europa Cup II. "Die laatste verloren we in Göteborg na verlenging van het Aberdeen van Sir Alex Ferguson met 2-1. Voor een willekeurige club was het bereiken van vijf finales een heel bijzondere prestatie geweest, maar voor een club als Real Madrid telt dat natuurlijk niet."

Noodgedwongen vertrok Metgod twee seizoenen later naar Nottingham Forest, omdat Madrid maximaal twee buitenlanders in de gelederen mocht hebben. "De Duitser Uli Stielike zat er al en ze hadden net de Argentijn Jorge Valdano aangetrokken. Dan voel je het op een gegeven moment wel aankomen." Een bittere nasmaak heeft hij daar echter niet aan overgehouden. "Ik heb het gevoel dat ik een wezenlijk onderdeel ben geweest van de Real Madrid-familie en dat blijf je voor de rest van je leven. Dat is maar voor weinig voetballers weggelegd. Als je in die tijd als buitenlander bij zo’n club mocht spelen, dan zei dat wel wat. Dat is iets waar ik met recht trots op kan zijn."