Nieuws

'Alleen Steijn en Tobiasen ontvingen bloemen, het schokeffect blijft een gok'

'Alleen Steijn en Tobiasen ontvingen bloemen, het schokeffect blijft een gok'

16-05-2022 13:28

Dit seizoen kende de Eredivisie de nodige trainerswisselingen. Chef voetbal van De Telegraaf, Valentijn Driessen, zag daar slechts bij twee clubs een positief effect. In zijn column stelt de journalist dat het schokeffect van een nieuwe trainer een gok blijft en lang niet altijd effectief is. 

Vooral in de onderste regionen werd er van trainer gewisseld. Voor PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en Willem II pakte de trainerswissel positief uit, ook al degradeerden PEC en Willem II. De verbeterde resultaten van de kelderploegen zorgde tot de laatste speeldag voor veel spanning.

"Dick Schreuder, Kevin Hofland, Maurice Steijn en Ole Tobiasen hebben iets teweeggebracht bij PEC Zwolle, Willem II, Sparta en Heerenveen", schrijft Driessen in zijn column. "Alleen Steijn en Tobiasen ontvingen bloemen. De Hagenaar voor het veiligstellen van Eredivisie-voetbal met Sparta en de Deen voor kwalificatie met Heerenveen voor de play-offs voor Europees voetbal."

Bij FC Utrecht is het gewenste effect nog ver te zoeken, aldus Driessen. "Aan de andere kant heeft het tussentijdse vertrek van Rene Hake en de tijdelijke aanstelling van Rick Kruys bij FC Utrecht niets veranderd. De redding voor de jonge trainer is als hij voor een schokeffect kan zorgen in de play-offs en Europees voetbal haalt."

"Het schokeffect blijft daarom gewoon een gok, die clubbestuurders nemen omdat ze het ook niet meer weten", concludeert de journalist. "En wie gokt, kan winnen of verliezen."