Twee strafschoppen voor rust Feyenoord te machtig: AZ wint dik verdiend

27-02-2022 14:12 Laatste update: 15:49

AZ heeft zondag op overtuigende wijze gewonnen van Feyenoord. Twee rake strafschoppen van Jesper Karlsson zetten de Alkmaarders nog voor rust op het juiste spoor. Na de hervatting wisten de Rotterdammers nog één keer te scoren, waardoor de wedstrijd in 2-1 eindigde.

Na een sterk begin van Feyenoord aan de wedstrijd, nam AZ al snel het initiatief over. Vanaf het moment dat de ploeg van trainer Pascal Jansen de lange bal ging hanteren op aanspeelpunten Vangelis Pavlidis en Dani de Wit kantelde de wedstrijd. De bal ging voor het eerst op de stip na een overtreding van basisdebutant Jorrit Hendrix op De Wit. De aanvallende middenvelder ging gretig naar de grond: arbiter Dennis Higler zag aanleiding genoeg de bal op de stip te leggen. Jesper Karlsson pakte het cadeautje dankbaar uit.

Niet veel later ging het leer wederom op elf meter. Nu was het Tyrell Malacia die met een ondoordachte duw aan het adres van Yukinari Sugawara voor de tweede penalty van de middag zorgde. De Zweedse AZ-smaakmaker ging opnieuw achter de bal staan en schoot kiezelhard raak in de linkerhoek. Voor rust leek De Wit de wedstrijd al voortijdig te beslissen door een bal die via de binnenkant van de paal terugkwam in te tikken, maar hij stond nipt buitenspel. Feyenoord mocht niet klagen met de ruststand van 2-0, aangezien de ploeg van Arne Slot vooral in het laatste kwartier volledig werd weggespeeld.

Aan het begin van het tweede bedrijf kwamen de Rotterdammers beter uit de startblokken. Na een gigantische flater van AZ-doelman Peter Vindahl Jensen was het een koud kunstje voor Lutsharel Geertruida om de 2-1 van dichtbij te maken. Gernot Trauner fungeerde twee minuten later als reddende engel voor Feyenoord, door Pavlidis van scoren af te houden. Alireza Jahanbakhsh mocht twintig minuten voor tijd invallen voor Hendrix, die door Slot buiten de basis was gehouden doordat hij veel balverlies leed in de afgelopen wedstrijden.

De nieuwelingen Patrik Walemark en Cole Bassett werden vervolgens nog door Slot ingebracht als laatste redmiddel om het tij te keren. Het grootste gevaar was vervolgens voor het Feyenoord-doel. Uiteindelijk was Marcus Pedersen degene die de Stadionclub voor de beslissing in de wedstrijd behoedde. Ondanks aandringen wisten de Rotterdammers niet meer te scoren.

Door de overwinning nadert AZ Feyenoord tot drie punten. De Alkmaarders zijn in uitstekende vorm na een matige seizoenstart en wonnen uiteindelijk dik verdiend. Feyenoord moet hopen dat PSV punten verspeeld op bezoek bij Sparta. Die wedstrijd begint om 14.30 uur.