Nieuws

Welke voetballers hebben net als Dost betaald voetbal gespeeld met een ICD-kastje?

Welke voetballers hebben net als Dost betaald voetbal gespeeld met een ICD-kastje?

11-11-2023 12:00

Heel Nederland schrok zich rot toen Bas Dost tijdens de wedstrijd AZ-NEC in elkaar zakte. De spits is ontslagen uit het ziekenhuis en werkt thuis verder aan zijn revalidatie. Wel is er een ICD-kastje geplaatst die ingrijpt bij hartritmestoornissen. Welke voetballers gingen hem voor? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Christian Eriksen

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland, dat plaatsvond in Kopenhagen, was 42 minuten onderweg toen verdediger Joakim Maehle de bal richting Christian Eriksen gooide. Eriksen kaatste de bal terug, maar viel toen voorover op het gras en bleef roerloos liggen, getroffen door een hartstilstand. 

Enkele dagen nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen, onderging hij een ingreep waarbij een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) werd geplaatst. Dit apparaatje detecteert en corrigeert hartritmestoornissen. De toenmalig speler van Inter Milan had nog een contract van tweeënhalf jaar, maar werd ontbonden omdat Eriksen door medische redenen niet in de Serie A mocht spelen.

Daley Blind

Op 10 december 2019, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Valencia, ging Blind plotseling naar het gras, zonder dat er een andere speler in de buurt was. Onderzoek in het ziekenhuis onthulde dat zijn hartspier ontstoken was. Blind was maandenlang uit de running en draagt sindsdien onderhuids een ICD-kastje.

25 augustus 2020 zakte Blind in de 79e minuut van de oefenwedstrijd tussen Ajax en Hertha opnieuw plotseling naar de grond zonder duidelijke aanleiding. Niet veel later slaagde de 30-jarige verdediger erin zelfstandig het veld te verlaten. Dit gebeurde doordat zijn ICD-kastje afging.

Evander Sno

Sno draagt de defibrillator sinds 2010, toen hij tijdens een wedstrijd van Jong Ajax tegen Jong Vitesse in Gendt een hartstilstand kreeg als gevolg van hartritmestoornissen. In 2012 zakte hij na iets meer dan een half uur spelen opnieuw door zijn knieën. De 25-jarige middenvelder van NEC kreeg tijdens het duel met Feyenoord op het veld een hartstilstand, maar zijn inwendige defibrillator zorgde ervoor dat het hart snel weer normaal begon te kloppen.

De carrière van Sno zit er inmiddels op. In 2018 zwaaide hij af van het voetbal nadat hij zijn laatste minuten maakte bij de amateurclub DHSC uit Utrecht.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!