Nieuws

Chaos in Italië door gokschandaal: deze spelers werden al geschorst

Chaos in Italië door gokschandaal: deze spelers werden al geschorst

26 oktober - 13:06 Laatste update: 21 oktober - 14:51

Het grootschalige gokschandaal in de Italiaanse voetballerij houdt de gemoederen meer dan bezig. Welke spelers werden al geschorst vanwege illegale gokactiviteiten? VoetbalNieuws zet ze op een rijtje. 

Nicolò Fagioli - zeven maanden
Nicolò Fagioli is de eerste speler die de komende maanden niet op het veld in actie mag komen na het grote gokschandaal in Italië. De middenvelder van Juventus gaf zichzelf aan nadat klokkenluider Fabrizio Corona de speler in verband bracht met illegale gokactiviteiten. Daarna werd bekend dat Fagioli  zeven maanden niet mag deelnemen aan wedstrijden. 

Sandro Tonali - tien maanden
Naast Fagioli was Sandro Tonali de volgende Italiaan die geschorst werd. Boven het hoofd van de Newcastle United-middenvelder ging een fikse straf. Nu is duidelijk dat Tonali maar liefst tien maanden geschorst is. Daardoor mist de miljoenenaankoop de rest van het seizoen en een eventueel EK met Italië, als het land zich weet te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Duitsland. Naast zijn schorsing moet Tonali acht maanden deelnemen aan een gokrehabilitatieplan, om van zijn goed verslaving af te komen. In de groepsfase van de Champions League speelde Tonali tegen Borussia Dortmund zijn laatste minuten van het seizoen.

Mogelijk meer schorsingen

Fagioli en Tonali zijn de eerste spelers die veroordeeld zijn tot een schorsing, maar daar kunnen snel meer namen aan worden toegevoegd. Onder meer Nicolo Zaniolo en de Poolse middenvelder Nicola Zalewski zouden zich mogelijk ook schuldig hebben gemaakt aan illegale activiteiten. Zaniolo verliet al samen met Tonali al de nationale ploeg van Italië om te worden ondervraagd. Corona belooft meer namen te hebben in het gokschandaal. Tonali heeft inmiddels toegegeven ook op wedstrijden van zijn eigen club te hebben gegokt, en bij een mogelijke veroordeling kan de speler tot maar liefst drie jaar worden geschorst. Stephan El Shaarawy, Federico Gatti en Nicolò Casale zijn inmiddels ook genoemd door de roddeljournalist. Het is onduidelijk in welke mate de spelers betrokken zijn bij het schandaal.

In de Premier League ging het onlangs ook mis: zo werd Ivan Toney in mei voor acht maanden geschorst en was het ook raak voor Harry Toffolo in september, die vijf maanden moet toekijken. Ook in Nederland is men bekend met gokactiviteit van spelers. In 2021 werd een speler van AZ al twee wedstrijden geschorst en in juli van vorig jaar moest Tom Beugelsdijk eraan geloven. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!