Oranje via late strafschop tóch langs Griekenland en bijna zeker van EK-deelname

16-10-2023 22:49 Laatste update: 22:49

In de absolute slotfase bleek Nederland uiteindelijk toch nog te sterk voor Griekenland, dat na een benutte strafschop van Virgil van Dijk al verliezer van het veld moest stappen. In Athene was Oranje met 0-1 te sterk en is het zo goed als zeker van deelname aan het EK 2024 in Duitsland.

Met twee wijzigingen in de basis begon Nederland aan de missie in Athene: winnen van Griekenland. Echter konden Steven Bergwijn en Mats Wieffer het verschil in Athene niet maken. Via Wout Weghorst kreeg Oranje na een half uur vanaf elf meter dé uitgelezen kans om de score te openen. Echter schoot Weghorst de strafschop zwak binnen en stuitte op de Griekse doelman.

Na een slaapverwekkende eerste helft hervatte Oranje na rust met invaller Donyell Malen de jacht op een overwinning, waar Lutsharel Geertruida in de kleedkamer achter bleef. Al snel kreeg Bergwijn een megakans om te scoren, maar zag zijn schot niet binnen de palen belanden. Na een uur spelen voerde Koeman de volgende wijzigingen door. Zo kwam Brian Brobbey voor Wout Weghorst binnen de lijnen en maakte eindelijk zijn debuut voor Oranje. Daarbij werd Xavi Simons vervangen door Joey Veerman.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd leek Oranje nog een strafschop toegekend, na een overtreding van AZ-spits Vangelis Pavlidis op Denzel Dumfries. Na een VAR-check kon Van Dijk plaatsnemen achter de bal. De aanvoerder schoot deze ijzersterk binnen en zo kwam Oranje toch nog via een strafschop op een voorsprong, die uiteindelijk de overwinning betekende. Diep in de blessuretijd leek Oranje een derde strafschop van de avond te krijgen, maar daar was Alejandro Hernandez het na een VAR-check niet mee eens. Zo bleef het bij een 0-1 overwinning in Griekenland.

Zo staat Nederland na zes wedstrijden met twaalf punten op plek twee in Groep B. In november wachten nog interlands tegen Ierland en Gibraltar.