Opinie

Mogelijke Steijn-opvolger geopperd: 'Denk dat hij heel makkelijk kan instappen'

Mogelijke Steijn-opvolger geopperd: 'Denk dat hij heel makkelijk kan instappen'

10-10-2023 15:45
1

Volgens Mike Verweij en Valentijn Driessen is Henk ten Cate de juiste trainer voor Ajax, mocht Maurice Steijn binnenkort ontslagen worden. Beide heren bespreken de crisissituatie in Amsterdam in de podcast Kick-off van De Telegraaf.

Verweij weet niet of er nog veel vertrouwen is in Steijn. "Maar wat ik eigenlijk een veel belangrijkere vraag vind is; wie zet je dan voor de groep neer?", stelt hij. "Ik heb eigenlijk geen idee. Frank de Boer zou een hele logische keuze zijn, maar die is zijn centen aan het tellen in de zandbak. Ik zou het echt niet weten."

Driessen haakt erop in. "Kies je dan iemand voor de lange termijn, of kies je iemand voor de rest van het jaar?" De naam van Henk ten Cate valt vervolgens, met een kanttekening dat hij al heel lang niet meer actief is in het topvoetbal. "Maar hij heeft wel altijd in het topvoetbal gezeten. Louis van Gaal gaat nu een functie bekleden die hij nog nooit in zijn leven heeft bekleed. Dan hangt iedereen ook de slingers op."

Driessen zou in ieder geval altijd Henk ten Cate nemen. "Ik vind dat ook iemand waarvan ik denk dat hij tussentijds iets kan bewerkstelligen. Dat is wel iemand die ervoor zorgt dat de boel echt weer op scherp komt te staan." Verweij denkt dat Ten Cate er wel voor open zou staan. "Hij is nu ook assistent-bondscoach van Suriname. Dus dat hij niks meer doet, klopt niet. Het is geen topfunctie, dat geef ik ook toe. Maar Henk ten Cate volgt het Nederlandse voetbal op de voet. Ik denk dat dat helemaal niet zo'n probleem hoeft te zijn en dat hij heel makkelijk kan instappen."

Uiteraard zal Ten Cate dan wel op goede voet moeten leven met Van Gaal. Of dat ook het geval is, durft men niet meteen te zeggen. "Die hebben volgens mij nog nooit wat samen gedaan", aldus Driessen. "Ze hebben wel een gemeenschappelijke vriend, Gerard van der Lem. Maar dat is het volgens mij ook. Maar wat vanaf nu allemaal bij Ajax gebeurt op technisch vlak, zal allemaal worden toegeschreven aan Louis van Gaal. En ik denk niet dat hij als eerste daad een trainer wil ontslaan. Ik denk niet dat hij zover gaat. Het eerste en belangrijkste is ook om de organisatie nu goed neer te zetten. En dan kijk je of de juiste poppetjes op de juiste plaatsen staan."