Exclusive

Alles over Brighton, de tegenstander van Ajax in de Europa League

Alles over Brighton, de tegenstander van Ajax in de Europa League

26-10-2023 11:00 Laatste update: 25-10-2023 12:00

Ajax neemt het in de derde groepswedstrijd van de Europa League op tegen Brighton. De Engelse ploeg heeft een ware klim gemaakt in het voetbal en speelt daardoor dit jaar voor het eerst Europees voetbal. Voetbalnieuws neemt het elftal onder de loep.

Birgton, opgericht in 1909, is uitgegroeid tot een tegenstander van formaat. Afgelopen seizoen eindigde het op een historische zesde plek in de Premier League. De wedstrijden worden afgewerkt in het AMEX Stadium, dat plaats biedt aan ruim 31 duizend toeschouwers. In 2017 promoveerde Brighton naar de Premier League, waarin het een ware opmars maakte. Na eindklasseringen op plekken 15, 17, 15 en 16 vonden we Brighton in 2022 ineens terug op plek 9, waarna het een jaar later in de top zes eindigde. Waar Ajax een zwakke start van het seizoen meemaakte, is Brighton juist sterk begonnen. De ploeg won onder leiding van Roberto De Zerbi in de eerste zeven wedstrijden van het seizoen vijf keer. In de eerste wedstrijd ooit in de Europa League moest het wel de meerdere erkennen in AEK, dat met 2-3 te sterk was, waarna tegen Olympique Marseille met 2-2 werd gelijkgespeeld.

Succestrainer aan het roer
Na zijn carrière als speler in Italië en Roemenië begon De Zerbi in zijn thuisland aan zijn eerste klus als trainer. Na een succesvolle periode bij Shakhtar Donetsk haalde Brighton de Italiaan naar de Premier League. Daar mocht hij het stokje overnemen van Graham Potter, die naar Chelsea vertrok. In zijn eerste seizoen bij The Seagulls won hij negentien van de 39 officiële wedstrijden en eindigde hij op plek zes in de competitie, wat recht gaf op directe deelname aan de Europa League.

Het sterke spel van Brighton leverde de nodige interesse in sterkhouders op. Afgelopen zomer haalde de club maar liefst ruim 190 miljoen euro op met de verkoop van spelers. Zo ging Moisés Caicedo voor een monsterbedrag van 116 miljoen euro naar Chelsea, dat ook nog eens 23 miljoen euro spendeerde aan doelman Robert Sánchez. Bovendien nam Liverpool wereldkampioen Alexis Mac Allister over voor een bedrag van 42 miljoen.

Brighton staat bekend om zijn imposante scouting en transfertactiek. De meest opvallende transfer afgelopen zomer was de huurdeal met FC Barcelona voor de verdienste van toptalent Ansu Fati. Toch moet de aanvaller zijn draai nog vinden in Engeland, waar hij in ieder geval wel al zijn eerste doelpunt in de Premier League te pakken.  Daarnaast gaf Brighton nog de nodige miljoenen uit aan João Pedro (34 miljoen euro naar Watford), Carlos Baleba (27 miljoen euro naar Lille) en Bart Verbruggen (20 miljoen euro naar Anderlecht). De selectie van De Zerbi bestaat uit een mix van talentvolle jonge spelers en ervaren rotten. Wat te denken van James Milner (37), Adam Lallana (35) en Danny Welbeck (32). Met een gemiddelde leeftijd van nog geen 26 jaar blijkt nogmaals dat Brighton de blik op de toekomst legt.

De pas achttienjarige Evan Ferguson is in de beginfase van het seizoen de man die voor de doelpunten zorgt. In zijn eerste negen wedstrijden wist de Ier al vier keer het net in de Premier League te vinden. Afgelopen seizoen was Kaoru Mitoma met tien doelpunten en acht assists al een van de uitblinkers van Brighton: dit seizoen zet de aanvaller met drie doelpunten en vier assists in twaalf wedstrijden die lijn door.

Eerdere ontmoetingen

De wedstrijd van donderdag 26 oktober om 21.00 zal de eerste ontmoeting tussen Ajax en Brighton ooit worden. Op donderdag 9 november staat om 18.45 uur de ontmoeting in de Johan Cruijff Arena op het programma. Wel deden de twee clubs op transfergebied al eens zaken. Zo vertrokken Joel Veltman en Kjell Scherpen van Amsterdam naar de Engelse zuidkust.

Selectie Brighton & Hove Albion

Keepers: Bart Verbruggen, Jason Steele, Tom McGill

Verdedigers: Adam Webster, Lewis Dunk, Igor, Jan Paul van Hecke, Pervis Estupiñán, Tariq Lamptey, Joël Veltman

Middenvelders: Billy Gilmour, Mahmoud Dahoud, Jakub Moder, Pascal Groß, Carlos Baleba, James Milner, Adam Lallana, Jack Hinshelwood

Aanvallers: Facundo Buonanotte, Ansu Fati, Kaoru Mitoma, Simon Adingra, Solly March, João Pedro, Julio Enciso, Evan Ferguson, Danny Welbeck