Interview

Het geloof is er bij Griekenland, het kan zomaar eens een zware wedstrijd worden

"Het geloof is er bij Griekenland, het kan zomaar eens een zware wedstrijd worden"

07-09-2023 10:00 Laatste update: 19:15
Author profile picture

Yustin Katoen

Oranje neemt het vanavond in de EK-kwalificatiepoule op tegen Griekenland. Een gevallen outsider, die langzaamaan zijn weg omhoog weer in slaat. Het zijn de woorden van Antonis Tsirakis, journalist van de vooraanstaande Griekse sportsite Sportime. VoetbalNieuws ging met hem in gesprek. "Als Griekenland zo sterk optreedt als tegen Frankrijk, dan hebben ze echt wel een kans", zo vertelt hij.

Antonis vindt dat Griekenland het momenteel best goed doet. Het team ontbreekt al bijna een decennium lang op alle eindtoernooien, maar begint weer tekenen van herstel te tonen. "We hebben wat mindere jaren gehad, vooral na het WK van 2014. Maar ik denk dat we ons daarna goed hebben hersteld, zowel met het nationaal team als in het Europese clubvoetbal", zo vertelt hij. De Grieken wonnen in de kwalificatie reeds van Gibraltar (0-3) en Ierland (2-1). "Dat werd ook van ons verwacht, maar tegen Frankrijk was het ook goed (1-0 verlies, red.). We hadden zelfs misschien wel een punt verdiend. De penalty die we tegen kregen was in mijn ogen nogal makkelijk gegeven. We waren stabiel en verdedigden goed, ondanks dat we nog met tien man kwamen te staan."

"Hij is echt een spelmaker, met crossballen en steekpasses"

De spontane journalist stelt dat hij ook zo'n wedstrijd verwacht tegen Nederland. Compact verdedigen en loeren op de counter; saai, maar effectief voetbal. Hij stipt een goede bekende van het Nederlandse voetbal aan als iemand om in de gaten te hoduen. "We zijn niet enorm snel in de omschakeling, maar met Vangelis Pavlidis van AZ hebben we een sterke speler die de bal vast kan houden. Anastasios Bakasetas (van Trabzonspor, red.) speelt onder hem en is echt een spelmaker, met goede crossballen en steekpasses. Daar ligt het gevaar voor Oranje."

Volgens Antonis zijn Pavlidis en Bakasetas de grootste namen, maar ook in de verdediging lopen er een paar potige jongens rond met ervaring in de top. Kostas Tsimikas van Liverpool bijvoorbeeld, de linksback. "Hij is defensief sterk, maar kan ook makkelijk mee op komen in de aanval. Verder hebben we Odisseas Vlachodimos van Nottingham Forest op doel en Dinos Mavropanos van West Ham United in het centrum."

"Ondanks dat onze bondscoach er niet vaak voor kiest, verwacht ik deze keer hetzelfde"

Hij vervolgt zijn verhaal met het feit dat hij het nogal verrassend vond dat Nederland met 4-0 van Frankrijk verloor. Dat Oranje momenteel niet in beste staat verkeert, is volgens hem dan ook een extra motivatie voor de Grieken. "Als Nederland speelt zoals men van ze mag verwachten, dan wordt het een zware wedstrijd voor Griekenland. Maar als dat niet het geval is, dan kunnen we zeker een resultaat halen. Tegen Frankrijk waren controleurs Kourbelis en Siopis in een 4-2-3-1 het slot op de deur, ondanks dat onze bondscoach daar niet vaak voor kiest. Ik verwacht deze keer hetzelfde."

"Ik heb Lang laatst zien spelen. Ik denk dat dat lastig wordt voor Rota"

Mavropanos zal vanwege zijn rode kaart tegen Frankrijk sowieso niet in actie komen. Datzelfde geldt voor de geblesseerde rechtsback Georgios Tzavellas. Volgens Antonis liggen daar kansen voor Oranje. Lazaros Rota, voormalig speler van Fortuna Sittard, gaat namelijk zijn plek innemen en zodoende de directe tegenstander zijn van waarschijnlijk Noa Lang. "Ik heb daar niet zoveel vertrouwen in", zegt hij met een beetje wanhoop. "Ik heb Lang laatst zien spelen. Hij is snel en een goede dribbelaar. Ik denk dat dat lastig wordt voor Rota. Verder denk ik dat Cody Gakpo en Donyell Malen samen zeer gevaarlijk kunnen zijn. Vooral omdat er dus wat afwezigen zijn in onze defensie."


Noa Lang staat donderdagavond waarschijnlijk rechtstreeks tegenover Lazaros Rota, de rechtsback die bij Fortuna Sittard heeft gespeeld.

Antonis verwacht daarom ook dat het Nederlands elftal zal gaan winnen. Logisch, zul je zeggen, want Nederland is in eigen huis tegen Griekenland altijd favoriet. "Maar als Griekenland zo sterk optreedt als tegen Frankrijk, dan hebben ze echt wel een kans. Het zal voor ons een verrassing zijn als we een goed resultaat halen, eerlijk is eerlijk. Maar het geloof is er. Ik heb het idee dat de spelers er goed op staan qua concentratie. Het kan zomaar eens een zware wedstrijd gaan worden voor Nederland."

Tweeluik cruciaal voor beide landen

Dat gezegd hebbende, kan Griekenland zich voor het eerst sinds 2014 weer kwalificeren voor een eindtoernooi? "Dat zal vooral afhangen van het tweeluik tegen Nederland", denkt Antonis. "Als we donderdag een punt kunnen halen, dan hebben we zeker een kans. Die twee wedstrijden zijn cruciaal, en voor Nederland ook. Ik denk dat Nederland en Griekenland concurrenten van elkaar zijn voor kwalificatie."

Nederland – Griekenland begint donderdagavond om 20.45 uur in het Philips Stadion en is in hoogtepunten live te volgen in het liveblog van VoetbalNieuws.