Interview

Stam: 'Feyenoord natuurlijk favoriet tegen PSV, ze zijn kampioen geworden'

Stam: 'Feyenoord natuurlijk favoriet tegen PSV, ze zijn kampioen geworden'

04-08-2023 16:30 Laatste update: 16:32

Feyenoord en PSV nemen het vrijdagavond om 20.00 uur tegen elkaar op in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Vijfvoudig winnaar Jaap Stam verwacht een spannend duel tussen zijn oude clubs in De Kuip. Tegenover VoetbalNieuws benadrukt de ervaringsdeskundige dat het een ideaal meetmoment is voor de ploegen van Arne Slot en Peter Bosz.

Stam won de Johan Cruijff Schaal tussen 1996 en 1998 drie jaar op rij met PSV. Na zijn terugkeer in Nederland legde hij ook met Ajax beslag op de Supercup in 2006 en 2007. Daarmee is hij samen met Luuk de Jong gedeeld tweede op de lijst van spelers met de meeste overwinningen. "Het is altijd leuk dat je dat soort wedstrijden kunt spelen", steekt de oud-verdediger van wal. "En het is ook altijd leuk dat je hem kunt winnen. Dit is de start van een seizoen. Het is een einde van een voorbereiding. Het is een goed meetmoment om te kijken waar je staat als team."

Niet alleen als elftal, maar ook als speler is het een goed meetmoment. "Als speler wil je kijken hoe ver je bent ten opzichte van je directe concurrent. Het is een mooi moment om te laten zien wat je kan brengen en wat er nog moet worden gedaan."

'Zo moet een speler dat beschouwen'

In Nederland wordt de Johan Cruijff Schaal niet altijd serieus genomen, weet ook Stam. "Als je het gaat vergelijken met het kampioenschap. Dan staat die prijs niet op dezelfde hoogte." Toch ziet de voormalig Oranje-international het belang van de wedstrijd in. "Het is toch lekker als je kunt zeggen dat je hem hebt gewonnen. Die prijs is dan al binnen. Zo moet je dat ook gaan beschouwen als speler. Uiteindelijk is het voor een trainer een heel goed moment om te zien hoe het elftal ervoor staat."

Vorig seizoen bleek de strijd om de Johan Cruijff Schaal een goede graadmeter voor de rest van het seizoen. Ajax kwam in eerste instantie aardig voor de dag, maar uiteindelijk walste PSV over de Amsterdammers heen. Uiteindelijk eindigde Ajax in de competitie onder de Eindhovenaren. "Toen wij speelden, lagen de kwaliteiten van de teams ook dicht bij elkaar. Maar het was altijd wel een graadmeter", aldus Stam. "Nieuwe spelers kunnen bekeken worden. Ook kan je kijken hoe een tegenstander speelt. Hoe ze druk zetten. Hoe ze nu gaan opbouwen. Zitten daar verschillen in? Noem het allemaal maar op. Dat kun je allemaal meenemen."

Toch is het lastig te om écht conclusies te trekken uit de kraker. "Uiteindelijk is het niet zo dat je kampioen wordt als je zo'n wedstrijd wint. Er moet een heel seizoen constant gepresteerd worden. Feyenoord deed dat zeer zeker afgelopen seizoen. Het is wel goed om te kijken hoe de nieuwe spelers het in gaan vullen als je veel spelers verloren bent. En of ze daadwerkelijk op dat niveau kunnen acteren."

'Feyenoord natuurlijk favoriet'

Mede door de sterke selectie en het aanblijven van Arne Slot, verwacht Stam dat Feyenoord er met de overwinning vandoor zal gaan in De Kuip. "Feyenoord is natuurlijk favoriet, ze zijn kampioen geworden." Het vertrek van spelers als Danilo, Orkun Kökçü en Oussama Idrissi brengt daar geen verandering in. "Het zijn belangrijke jongens die zijn weggegaan, maar ze hebben ook veel spelers aangetrokken. Ze zijn continu bezig om een goede en grote selectie neer te zetten. Zo kunnen ze ook weer dit jaar meedoen voor om het kampioenschap."

"Bij PSV vind ik dat toch iets anders", vervolgt de oud-speler van de Eindhovenaren. "Mijn gevoel zegt dat Feyenoord een stapje voor is. Dat kan ook goed zijn voor PSV. Dat iedereen op die manier denkt. Een voorbereiding is altijd leuk. Als je in een voorbereiding gaat spelen, dan lijkt het soms goed. Dan denkt iedereen ook van: dat is leuk. Maar tegenstanders staan er ook anders in. Spelers willen niet geblesseerd raken voor het begin van de competitie. Ze gaan niet voor de volle honderd procent. Er wordt door gewisseld. Dat is heel anders dan een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Dit is pas de eerste échte test."